PLACEK KARMELOWY :
CISTO:
½ szklanki mąki pszennej ,
½ szklanki mąki ziemniaczanej ,
4 jajka ,
1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
4 łyżki cukru .
MASA : 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO
1 KOSTKA „ KASI „
POLEWA : ½ kostki margaryny ,
2 łyżki kakao ,
4 łyżki cukru ,
2 paczki herbatników ,
½ szklanki rumu
SPOSÓB : 1 . Białka ubić na sztywną pianę ,w połowie ubijania dodając cukier , a następnie żółtka po jednym ( kolejne dodawać wówczas , gdy poprzednie dokładnie połącz się z masą ). Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody oraz obie mąki wymieszane razem i przesiane z proszkiem do pieczenia .
2 . Ciasto przełożyć do dużej , niskiej , prostokątnej formy posmarowanej „KASIĄ” i wyłożonej papierem do pieczenia . Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
3 . Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i zdjąć papier .
4 . Zagotować mleko .
5. „KASIĘ” utrzeć na puszystą krem , a następnie dodać do niej po trochu mleczny karmel z puszki i dokładnie wymieszać .
6 . Masę karmelową wyłożyć na upieczony wcześniej biszkopt .
7 . Herbatniki namoczyć w rumie i układać na masie karmelowej .
8 . W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy z dwiema łyżkami wody .Cały czas mieszając , doprowadzić do wrzenia .Polewę rozprowadzić na herbatnikach .Pozostawić do zastygnięcia .
.
spit5