PLACEK KA.doc

(22 KB) Pobierz
PLACEK KA

 

PLACEK  KARMELOWY  :

                         

     CISTO:               

                       ½  szklanki  mąki pszennej , 

                       ½ szklanki  mąki ziemniaczanej ,

                       4 jajka  ,

                       1 łyżeczka  proszku  do pieczenia ,

                       4 łyżki cukru .

       

         MASA  :  1  PUSZKA  MLEKA  SKONDENSOWANEGO

                         1 KOSTKA  „ KASI „

 

        POLEWA :   ½ kostki  margaryny  , 

2        łyżki  kakao ,

                             4 łyżki   cukru  ,

2        paczki herbatników ,

½   szklanki   rumu

 

SPOSÓB : 1 . Białka ubić  na  sztywną  pianę ,w połowie ubijania dodając cukier ,  a następnie żółtka  po jednym ( kolejne  dodawać  wówczas  ,  gdy  poprzednie dokładnie  połącz się  z  masą ). Pod  koniec dodać  2 łyżki  zimnej  wody  oraz  obie  mąki  wymieszane  razem  i przesiane  z proszkiem  do  pieczenia  .

                   2 . Ciasto  przełożyć  do dużej ,  niskiej , prostokątnej  formy  posmarowanej „KASIĄ” i  wyłożonej  papierem  do pieczenia . Piec około  30 minut w piekarniku  nagrzanym  do 180 st.

                  3 . Po ostudzeniu  ciasto  wyjąć z formy  i zdjąć  papier .

                  4 . Zagotować  mleko .

                  5. „KASIĘ” utrzeć  na  puszystą   krem , a następnie dodać  do niej po trochu mleczny   karmel z  puszki  i  dokładnie  wymieszać  .

                 6 . Masę  karmelową  wyłożyć   na  upieczony  wcześniej  biszkopt .

                 7 . Herbatniki   namoczyć  w  rumie  i  układać  na  masie  karmelowej .

                 8 . W   niewielkim   garnku  rozpuścić  wszystkie składniki  polewy  z  dwiema łyżkami wody  .Cały  czas  mieszając  ,  doprowadzić  do  wrzenia  .Polewę  rozprowadzić  na herbatnikach .Pozostawić  do  zastygnięcia .

 

 

.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin