SERNIK Z ROSĄ - Z PRZEPISU „ KASI „
CIASTO :
- 30 dag mąki ,
- 10 dag cukru ,
- 15 dag margaryny ,
- 2 żółtka ,
- 1 jajko ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
MASA SEROWA :
- 1 kg półtłustego twarogu
- 2 szklanki mleka ,
- 1 szklanka cukru ,
- ½ szklanki oleju ,
- 4 żółtka ,
- 2 jajka ,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego ,
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej .
PIANA :
- 4 białka ,
- 1 szklanka cukru .
SPOSÓB :
1.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski . Dodać miękką „KASIĘ „ , żółtka , jajko i cukier . Zagnieść ciasto .
2 . Prostokątną formę posmarować „KASIĄ „ i wylepić ciastem , formując także wysokie boki .
3 . Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać ser ( zmielony ) , a następnie budyń , mleko ,olej i skórkę .Składniki bardzo dobrze wmieszać ( można zmiksować ) i wylać masę serową na ciasto . Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C
4 . Ubić białka ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście . Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiec do czasu, aż białko lekko zbrązowieje ( 15 - 20 minut ) .
spit5