SERNIK Z ROSĄ.doc

(21 KB) Pobierz
SERNIK Z ROSĄ - Z PRZEPISU „ KASI „

SERNIK  Z  ROSĄ  -   Z  PRZEPISU  „ KASI „  

            CIASTO :

-          30  dag  mąki  ,

-          10 dag   cukru ,

-          15  dag margaryny  ,

-          2  żółtka  ,

-          1  jajko  ,

-          1 łyżeczka  proszku  do pieczenia ,

         MASA  SEROWA  :

 

-          1 kg półtłustego  twarogu 

-          2  szklanki  mleka  , 

-          1 szklanka   cukru  ,

-          ½  szklanki  oleju ,

-          4 żółtka  ,

-          2 jajka  ,

-          1 opakowanie  budyniu śmietankowego ,

-          1  łyżeczka  startej skórki  pomarańczowej .

  

      PIANA  :

                        -   4   białka  ,

                        -  1 szklanka cukru  .

 

SPOSÓB   :

 

      

        1.

         Mąkę   wymieszaną  z  proszkiem  do  pieczenia  przesiać  przez  sito  do dużej  miski  . Dodać  miękką  „KASIĘ „ , żółtka  , jajko   i  cukier . Zagnieść  ciasto .                        

        2 .   Prostokątną     formę  posmarować   „KASIĄ „  i wylepić  ciastem  , formując  także   wysokie   boki .

       3  . Jajka i  żółtka   ubić  z  cukrem  na   puszystą  masę  .Dodać  ser  (  zmielony ) , a  następnie  budyń  ,  mleko ,olej   i  skórkę  .Składniki  bardzo  dobrze  wmieszać  (  można  zmiksować )  i wylać  masę   serową  na  ciasto . Piec około 60  minut  w  piekarniku   nagrzanym  do  190  stopni  C

      4 . Ubić  białka  ze szklanką  cukru  na sztywną  pianę  i  rozłożyć  na  gorącym  upieczonym   cieście . Włożyć do  piekarnika  nagrzanego  do 150  stopni  i  zapiec  do  czasu,  aż  białko  lekko  zbrązowieje  ( 15 -  20  minut ) .

Zgłoś jeśli naruszono regulamin