WANILIOWE WIANUSZKI
CIASTO :
- 4 szklanki mąki ,
- 1 szklanka śmietany ,
- 2 dag drożdży ,
- 1 kostka „KASI” ,
- łyżeczki soli ,
DO OBTOCZENIA :
- 2 jajka ,
- 2 opakowania cukru waniliowego ,
- 3 łyżki cukru .
SPOSÓB :
1 . Mąkę posiekać z „KASIĄ „ ,dodać drożdże utarte wcześniej ze śmietaną i przyprawy . Ciasto zagnieść tak , aby było miękkie i elastyczne . Pozostawić pod przykryciem na 10 min .
2 . Z ciasta toczyć wałeczki średnicy ok. 5 mm łączyć w niewielkie kółka , pozostawiając jeden dłuższy koniec . Owinąć nim kółko tak aby powstał wianuszek .
3 . Ciasteczka maczać w roztrzepanym jajku , a następnie w cukrze waniliowym wymieszanym z cukrem . Układać na blaszce
4 . Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
UWAGA !!!!
WIANUSZKI MOŻNA PRZECHOWYWAĆ DŁUGO W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYCH SZKLANYCH LUB BLASZANYCH POJEMNIKACH !!!!!
spit5