WANILIOWE WIANUSZKI.doc

(11 KB) Pobierz
WANILIOWE WIANUSZKI

                  WANILIOWE    WIANUSZKI 

 

   CIASTO  :

-          4  szklanki  mąki ,

-          1 szklanka  śmietany  ,

-          2 dag drożdży ,

-          1 kostka  „KASI” ,

-            łyżeczki  soli  ,

 

DO  OBTOCZENIA  :

 

-          2 jajka ,

-          2 opakowania  cukru  waniliowego ,

-          3 łyżki  cukru .

 

SPOSÓB :

 

        1 . Mąkę  posiekać  z  „KASIĄ „  ,dodać  drożdże  utarte  wcześniej  ze śmietaną  i  przyprawy . Ciasto  zagnieść  tak  ,  aby  było  miękkie  i  elastyczne . Pozostawić  pod  przykryciem   na  10  min .

       2 . Z  ciasta toczyć  wałeczki średnicy  ok. 5  mm  łączyć  w  niewielkie  kółka ,  pozostawiając  jeden  dłuższy  koniec . Owinąć  nim  kółko  tak  aby  powstał  wianuszek .

       3 . Ciasteczka  maczać  w roztrzepanym  jajku  ,  a  następnie  w cukrze  waniliowym  wymieszanym  z  cukrem  . Układać na  blaszce

       4 . Piec  na  złoty  kolor w  piekarniku  nagrzanym  do  200 stopni C

 

 

 

 

UWAGA  !!!!

          WIANUSZKI   MOŻNA  PRZECHOWYWAĆ  DŁUGO  W  SZCZELNIE   ZAMKNIĘTYCH    SZKLANYCH   LUB  BLASZANYCH  POJEMNIKACH  !!!!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin