Kurczak w sosie musztardowym z bazylią
Czas przygotowania: 30 minDla 4 do 6 osób
Składniki:
4 piersi z kurczaka 60 ml oliwy1 łyżka masła1 cebula 1 por (tylko biała część) 1 ząbek czosnku 1 pęczek bazylii1 szklanka bulionu drobiowego1 szklanka śmietanypół cytryny2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej
Jak to zrobić?
1. Pokrój kurczaka w cienkie plasterki.
2. Posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.
3. Podsmaż mięso na oliwie na patelni.
4. Przełóż kawałki kurczaka do miski i odstaw na bok.
5. Nie myj patelni, tylko podgrzej na niej oliwę. Kiedy będzie gorąca dodaj masło. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na tłuszczu.
6. Po chwili dodaj pokrojonego pora i smaż jeszcze 5 minut.
7. Wlej bulion, śmietanę i sok z cytryny.
8. Trzymaj na małym ogniu, żeby odparować nieco płyn.
9. Dodaj musztardę i przełóż do sosu na patelni kurczaka.
10. Posól i posyp pieprzem do smaku.
11. Posiekaj bazylię i dodaj ją przed podaniem.
12. Serwuj z ziemniakami na parze i sałatą zieloną z winegretem.
Bon appetit!
spit5