Kurczak w sosie musztardowym z bazylią.doc

(20 KB) Pobierz
Kurczak w sosie musztardowym z bazylią

Kurczak w sosie musztardowym z bazylią

Czas przygotowania: 30 min
Dla 4 do 6 osób

Składniki:

4 piersi z kurczaka
60 ml oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
1 por (tylko biała część)
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka śmietany
pół cytryny
2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej

Jak to zrobić?

1.                 Pokrój kurczaka w cienkie plasterki.

2.                 Posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.

3.                 Podsmaż mięso na oliwie na patelni.

4.                 Przełóż kawałki kurczaka do miski i odstaw na bok.

5.                 Nie myj patelni, tylko podgrzej na niej oliwę. Kiedy będzie gorąca dodaj masło. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na tłuszczu.

6.                 Po chwili dodaj pokrojonego pora i smaż jeszcze 5 minut.

7.                 Wlej bulion, śmietanę i sok z cytryny.

8.                 Trzymaj na małym ogniu, żeby odparować nieco płyn.

9.                 Dodaj musztardę i przełóż do sosu na patelni kurczaka.

10.             Posól i posyp pieprzem do smaku.

11.             Posiekaj bazylię i dodaj ją przed podaniem.

12.             Serwuj z ziemniakami na parze i sałatą zieloną z winegretem.

Bon appetit!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin