Rolada z pstrąga na białym winie.doc

(20 KB) Pobierz
Rolada z pstrąga na białym winie

Rolada z pstrąga na białym winie


Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 15 min.

Składniki:
8 filetów z pstrąga po 150 g każdy
2 cebule
1 liść laurowy
8 ziarenek jałowca
150 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki wody
150 ml śmietanki
10 g masła
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:
1. Podgrzej piekarnik do 210 stopni C. Posmaruj masłem blaszkę.
2. Opłucz filety i osusz je. Posyp solą i pieprzem z obu stron.
3. Obierz 2 cebule i pokrój w piórka.
4. Przełóż je na blaszkę z listkiem laurowym i ziarnkami jałowca.
5. Ponacinaj delikatnie skórkę pstrąga, żeby się nie skurczył podczas pieczenia.
6. Zroluj filety i połóż je na cebuli.
7. Wlej obok 150 ml wina i 3 łyżki wody. Posyp całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Włóż na 10 min. do piekarnika.
9. Po wyjęciu przełóż rybę w ciepłe miejsce i przykryj folią aluminiową.
10. Z blaszki wyjmij listek laurowy i jałowiec. Cebule zmiksuj z sosem z blaszki na puree.
11. Wlej to puree do garnuszka, dodaj 150 ml śmietanki, dopraw do smaku.
12. Zagotuj i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
13. Polej sosem roladki, podawaj ze speclami i smażonymi pieczarkami.

Bon appetit!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin