Dla 4 osób Czas przygotowania: 25 min. Czas gotowania: 15 min. Składniki: 8 filetów z pstrąga po 150 g każdy 2 cebule 1 liść laurowy 8 ziarenek jałowca 150 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki wody 150 ml śmietanki 10 g masła sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Podgrzej piekarnik do 210 stopni C. Posmaruj masłem blaszkę. 2. Opłucz filety i osusz je. Posyp solą i pieprzem z obu stron. 3. Obierz 2 cebule i pokrój w piórka. 4. Przełóż je na blaszkę z listkiem laurowym i ziarnkami jałowca. 5. Ponacinaj delikatnie skórkę pstrąga, żeby się nie skurczył podczas pieczenia. 6. Zroluj filety i połóż je na cebuli. 7. Wlej obok 150 ml wina i 3 łyżki wody. Posyp całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. 8. Włóż na 10 min. do piekarnika. 9. Po wyjęciu przełóż rybę w ciepłe miejsce i przykryj folią aluminiową. 10. Z blaszki wyjmij listek laurowy i jałowiec. Cebule zmiksuj z sosem z blaszki na puree. 11. Wlej to puree do garnuszka, dodaj 150 ml śmietanki, dopraw do smaku. 12. Zagotuj i poczekaj, aż całość zgęstnieje. 13. Polej sosem roladki, podawaj ze speclami i smażonymi pieczarkami. Bon appetit!
spit5