Wołowina.pdf

(17885 KB) Pobierz
^ o
ń
>
w
m
a
/
DZIAŁ 9
PRZEPIS 56
WOŁOWINA
Wątróbka wołowa z doskonałym nadzieniem przygotowanym z piecza­
rek, szynki, cebuli, jajka i koperku zachwyci niejednego domownika.
9.
WOŁOWINA
0
Stopień trudności
**
Koszt
Czas
9 godziny i 35 minut
Przygotowanie
1 godzina
Schładzanie
8 godzin
Duszenie
10 minut
Pieczenie
25 minut
Temperatura pieczenia
180'C
Przyrządzanie:
Wątrobę oczyścić z
4
I. żyłek, umyć, zalać
mlekiem i odstawić na
8 godzin do lodówki. Na­
stępnie opłukać w zim­
nej wodzie i osuszyć.
Ostrym nożem naciąć
wątrobę poziomo, tak
aby powstała kieszeń,
Przygotować nadzie-
. nie: pieczarki oczyś­
cić, opłukać, osączyć i
drobno posiekać. Cebu­
lę obrać, opłukać i drob­
no pokroić. Szynkę rów­
nież drobno pokroić.
Składniki te wymieszać
z jajkiem i koperkiem. Na
patelni rozgrzać olej i
dusić nadzienie 10 mi­
nut na średnim ogniu.
Patelnię zestawić z ognia
i nadzienie doprawić sdą
oraz pieprzem.
Na
4
. nymmocno zrozgrza-
oleju s y t^ ob­
smażyć wątrobę z obu
stron. Następnie przeło­
żyć ją do brytfanny, pod­
lać 2 łyżkami gorącej
wody i wstawić na 20-
25 minut do piekarnika
nagrzanego do tempe­
ratury 180°C. Upieczo­
ną wątrobę pokroić w
plastry, posypać solą i
pieprzem i ułożyć na pół­
misku w y ło ż o n y liśćmi
sałaty. Na koniec przy­
brać cząstkami pomidaa
oraz gal^kam i koperku.
m
2
Składniki na 6 porcji:
♦ 1 kg wątroby wotowej
♦ 2 szklanki mleka
♦ 3 łyżki oleju
♦ 1 orzech wtoski
♦ sól, pieprz
Nadzienie;
♦ 5 dag pieczarek
♦ 1 cebula
♦ 5 dag szynki
♦ 1 jajko
♦ 1 łyżka posiekanego
koperku
♦ 1 łyżka oleju
♦ sól, pieprz
Do dekoracji:
♦ kilka cząstek pomidora
♦ 2-3 gałązki koperku
♦ kilka liści sałaty
RADA
Danie podawać ze
smażonymi ziemnia­
kami i ostro przypra­
wionymi surówkami.
Do kieszeni w
3
. trobie włożyć wą-
na­
dzienie i jedną lub dwie
połów ki w yłuskanego
orzecha, kieszeń spiąó
metalową szpilką do sza­
szłyków.
Informacja o produkcie
Zaw. tłuszczu
Kalorie
2376 razem
średnia
- na 6 porqi
396 kcal -1 porcja
Źróctto wit. C i fosforu.
:
d z ia ł
9
PRZEPIS 60
WOŁOWINA
f7i7etłj
z /M>/ęi/(ofcij z Ayw/fe///
doskonała na w tó r n y obiad.
to szlachetna potrawa
9.
WOŁOWINA
stopień trudności
s
***
Koszt
Czas
1 godzina i 30 minut
Składniki na 5 porcji:
♦ 50 dag polędwicy
wotowej
♦ 5 kromek razowego
Chleba
♦ 2 1/2 łyżki masła
♦ 2 łyżki oliwy
♦ sól, pieprz
dać jabłko oraz zielenj-
Mięso umyć, osą- nę, przyprawić pieprzem.
. czyć i pokroić na
Na półmisku ubżyć
5 plastrów, lekko rozbić
. gorące filety, poso­
i oprószyć pieprzem .
Obsm ażyć na oliwie i lić, szprycą do zdobie­
1 1/2 łyżki masła po 5- nia tortu w ycisnąć na
7 min z każdej strony i nie krem serowy i przy­
brać cząstkami pomido­
posolić.
ra RIety ułożyć na grzan­
Kromki
Chleba
usma- kach i ozdobić liśćmi
. żyć na pozostałym sałaty.
Przyrządzanie:
1
4
2
maśle. Pomidor um yć i
pokroić na 5 kawałków.
Liście sałaty um yć i o-
suszyć.
Przygotować krem:
. ser rozgnieść widel­
cem, utrzeć z masłem
i połączyć ze śmietaną.
Jabłko umyć, obrać, o-
czyścić z gniazda na­
siennego i zetrzeć na tar­
ce z małymi otworami.
Do m asy serowej do­
RADA
Potrawę można rów­
nież przygotować z se­
rem Danish blue lub
rokpolem.
Krem serowy:
♦ 20 dag sera gorgon­
zola
♦ 2/3 szklanki śmietany
3
18%
♦ 10 dag miękkiego
masła
♦ 1/2 jabłka
♦ 1 łyżka drobno posie­
kanego koperku, natki
pietruszki i szczypiorku
Informacja o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
2165 razem
średnia
- na5porqi
433 kcal -1 porqa
Źródło
W i t .
A. B i fosforu.
♦ pieprz
Do dekoracji:
♦ 1 pcmidor
♦ 2 liście sałaty
Zgłoś jeśli naruszono regulamin