Gotuj w stylu eko.pl (10) JESIEŃ 2019 S.pdf

(30088 KB) Pobierz
Kacik dzieciecy
(
(
Artykuły o producentach ekologicznych
Przepisy kulinarne na bazie ekologicznych składników
Nr 10 JESIEŃ 2019
NR ISSN: 2543-9731
Sliwki
CHLEB
na zakwasie
GRZYBY
LECZNICZE
Liofilizacja
na czym polega?
burak
kasza
owies
maca
-
KUCHENNY
RECYKLING
Umami
wyjątkowy smak
PRZETWORY
,
kapiele w stylu eko
lunchboxy
- do pracy
- do szkoły
MENU:
4
7
11
15
18
21
28
36
45
49
53
59
62
67
69
81
12
27
43
64
72
76
78
34
41
57
74
Eko spiżarnia
czyli co i jak zamknąć w słoiku
Redaktor naczelny
Magazynu:
Kuchenny recykling
+ przepisy!
oszczędzaj dbając o środowisko
Eko jemy - nie marnujemy
Zdrowo do pracy
+ przepisy!
5 wegańskich lunchów
drugie śniadanie na 5
nowa akcja Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Zdrowo do szkoły
+ przepisy!
Owies
+ przepisy!
pozwól mu zamieszkać w Twojej kuchni
pyszny, chrupiący i pachnący
sycące i zdrowe
Wrzesień to idealna pora na dopełnienie kolekcji słoików w naszej do-
mowej spiżarni. Powoli kończą się krajowe owoce i sezonowe warzywa.
Najwyższy czas obok już przyszykowanych ogórków ustawić śliwkowe
powidła, jabłkowe kompoty, paprykę konserwową, dynię i to, co wyda
nam się niezbędne podczas długiego czekania na kolejne lato.
Gdy już wszystko dopniesz na ostatni guzik, możesz oddać się błogie-
mu lenistwu i odrobinę się zrelaksować podczas przyjemnej eko kąpie-
li, popijając ziołowe herbatki. Na szczęście w Twoim ulubionym sklepie
ekologiczne świeże owoce i warzywa są dostępne cały rok. Dzięki temu
bez trudu szybko przygotujesz sobie i swojemu dziecku bogate w witami-
ny posiłki do pracy i szkoły.
W październiku koniecznie zarezerwuj sobie czas i odwiedź eko Targi. Je-
żeli lubisz być na bieżąco z nowymi trendami w branży bio ucieszy Cię
fakt, że tej jesieni odbędą się aż dwa wielkie wydarzenia. W terminie
11-
13 października
gorąco zapraszam na
Pierwsze Międzynarodowe Targi
Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO w Warszawie.
Niespeł-
na tydzień później, bo
18-20 października
będziemy mieli okazję spotkać
się po raz kolejny na znanych i lubianych
Targach NATURA FOOD &
beECO w Łodzi.
Tradycyjny chleb
+ przepisy!
Kasze zbożowe
+ przepisy!
Umami
+ przepisy!
i smaku
poznaj sekrety piątego smaku
Grzyby dla zdrowia
+ przepisy!
Burak
+ przepisy!
w pigułce
Śliwki
+ przepisy!
Maca
smaczne i zdrowe w każdej postaci
afrodyzjak wśród superfoods
jak świeże, a jednak suszone
nie tylko po królewsku
Liofilizacja
+ przepisy!
Kąpiele w stylu eko
+ receptury!
Newsy
Jesienią jedziemy na EKO Targi!
oznaczenia przepisów kulinarnych:
wegańskie
bez laktozy
bez jaj
bez glutenu
czas przygotowania
Z WIZYTĄ U:
BIO PLANÈTE
olej z pestek dyni
+ przepisy!
TURTLE
gotowe owsianki
+ przepisy!
LIMA
inspirowana Japonią
Gotuj z
COCOMI
+ przepisy!
DARY NATURY
z miłości do ziół
APOTHEKE
herbaty i herbatki dla małych i dużych
MOGLI
ratujmy pszczoły!
OKIEM EKSPERTA:
KASZE I ZIARNA BEZGLUTENOWE
PRZYPRAWY I ZIOŁA
SOKI WARZYWNE I WARZYWNO-OWOCOWE
HERBATKI ZIOŁOWE
Wszystkie przepisy kulinarne publikowane na łamach kwartalnika pochodzą z portalu:
gotujwstylueko.pl
Magazyn „Gotuj w stylu eko.pl”
otrzymałeś dzięki Twojemu ulubionemu
Eko sklepowi:
(pieczątka sklepu)
Jesień 2019
3
Na pewno dużo już słyszałeś o ogromnych ilościach mar-
nowanej żywności oraz jednorazowych opakowaniach.
Odpowiedzią na te problemy może być re-
cykling lub styl życia zero waste. Pomimo
że zarówno recykling, jak i zero waste są modne
i wszyscy o nich czytają, mało kto decyduje
się naprawdę wprowadzić je do swojego życia.
Z jednej strony słyszymy, że plastik jest zły,
ale z drugiej strony, gdybyśmy teraz zdecydo-
wali się wyrzucić wszystkie posiadane plasti-
kowe opakowania, przyczynilibyśmy się tylko
do powstania jeszcze większej ilości śmieci.
Dla mnie złotym środkiem jest więc zużycie
tego, co posiadam, a następnie zastąpienie
tych przedmiotów drewnianymi, szklanymi
lub metalowymi odpowiednikami. Dobrym
rozwiązaniem na start jest nabycie materiało-
wej torby na zakupy lub tak jak moja przyja-
ciółka używanie jednej butelki, każdego dnia
wypełniając ją świeżą wodą. To co najmniej
365 mniej wyrzuconych plastikowych butelek
i reklamówek w ciągu roku!
Co ciekawe, jeśli pomyślimy o naszych bab-
ciach, to ich styl życia idealnie wpisywał
się w obecne trendy zero waste. Kiedyś
w kuchni nie używało się plastiku i właściwie
nic się nie marnowało, niezjedzone rzeczy były
przetwarzane lub zamrażane. Nadmiar owo-
ców przerabiano na kompoty, dżemy i soki,
a warzywa i grzyby suszono, konserwowa-
no lub kiszono. Wszystko przechowywano
w szkle – jak najbardziej ekologicznym materiale
– lub kamionkach.
Przetworzenie lub zamrożenie żywności, któ-
ra miałaby się zmarnować, wyjdzie z korzyścią
dla naszego zdrowia, kieszeni i Planety.
Redaktor naczelny portalu:
EKO SPIŻARNIA
czyli...
Co i jak zamknąć w słoiku?
.
Fermentacja... Mrozenie... Pasteryzacja...
Składniki oczyszczamy/myjemy, kroimy
na mniejsze kawałki, rozkładamy, suszymy
w dehydratorze/suszarce/piekarniku/słońcu/
powietrzem. Przechowujemy w szczelnym
opakowaniu w chłodnym miejscu.
• Grzyby np.: borowiki, podgrzybki, koźlarze
• Owoce np.: jabłka, śliwki, gruszki, morele,
jagody, morwę, banany, żurawinę, wiśnie,
skórka z cytryny, pomarańczy.
• Warzywa np.: pomidory, papryka,
włoszczyzna
• Zioła np.: natka pietruszki, koperek,
tymianek, majeranek, bazylia, mięta, rumianek
Suszenie
Umyte składniki przekładamy
do słoików i zalewamy octową zale-
wą (wytrawną lub słodką),
zakręcamy i pasteryzujemy.
• Grzyby np.: podgrzybki, borowiki,
kurki, rydze, maślaki, opieńki,
czubajka kania, pieczarki
• Warzywa np.: ogórki, papryka,
szczaw, marchew, dynia, cebula
• Owoce np.: patisony, gruszki,
pigwa, śliwki
Konserwowanie
Umyte składniki (możemy mieszać w różnych
proporcjach) wrzucamy do garnka, gotujemy,
odparowujemy wodę, słodzimy, przekładamy
do słoiczków i pasteryzujemy.
• Owoce np.: jabłka, gruszki, śliwki (śliwkowych
powideł nie trzeba dosładzać), wiśnie, czereśnie,
jagody, jeżyny, porzeczki, agrest, aronia, czarny
bez, truskawki, malina, borówka, żurawina,
płatki róży, morela, brzoskwinia
• Warzywa np.: buraki, cebula, zielone pomidory
Dżemy, konfitury, musy
Wykorzystujemy sokownik lub zago-
towujemy owoce, słodzimy, filtruje-
my, pasteryzujemy, resztki owoców
wykorzystujemy do dżemów lub
domowej roboty wina.
• Owoce np.: aronia, czarny bez, po-
rzeczka, borówka, winogrona,
truskawka, malina, wiśnia,
żurawina, pigwa
Soki
Do słoika wkładamy umyte składniki
i zalewamy wodą z solą. Do warzyw
możemy dodać: czosnek, liść lauro-
wy, ziele angielskie, koper i chrzan.
Słoik zakręcamy.
• Warzywa np.: ogórki, buraki,
papryka, czosnek, cebula, kapusta,
marchew, pasternak, rzodkiew,
topinambur, seler, pietruszka
Fermentacja
Przygotowane partie produktów
mrozimy w pojemnikach. Owoce
i warzywa, a także pierogi dobrze
jest wstrząsnąć po godzinie
od rozpoczęcia mrożenia, aby
rozdzielić składniki. Gotowe dania
(zupy, gulasze, wędliny, mięso)
mrozimy w małych porcjach.
Warzywa takie jak kalafior, fasolka
szparagowa, grzyby warto
blanszować przez zamrożeniem.
Mrożenie
Wyparzamy słoiki i zakrętki, do słoików wkładamy
przetwory, zakręcamy, zanurzamy w garnku z wodą
wyłożoną ściereczką. Słoiki w garnku powinny być
podobnej wysokości, zatopione na 2/3 wysokości.
Czas gotowania zależy od wielkości słoików i ich
zawartości od 5 do 30 minut, surowe mięso
gotujemy w słoiku przez ok. 2 godziny.
• Pasteryzujemy np.: soki, dżemy, konfitury,
leczo, gulasze warzywne i mięsno – warzywne,
domowe konserwy.
Pasteryzacja
- dań ciepłych (przed mrożeniem należy je wystudzić do temperatury pokojowej)
- warzyw i owoców zawierających dużo wody (ogórków, pomidorów, sałaty, arbuza, pomarańczy itp.)
- produktów rozmrożonych
- miękkich serów
- produktów zawierających żelatynę.
Nie mrozimy:
Warto wiedzieć: Przetwory przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Im więcej
dodatku słodu, soli i kwasku w przetworach, tym dłużej można je przechowywać.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin