Gotuj w stylu eko.pl (2) JESIEŃ 2017 S.pdf

(30444 KB) Pobierz
MENU:
4
7
18
23
34
45
59
69
76
78
14
16
21
32
41
54
67
72
75
12
42
52
56
Olej lniany bez goryczy
tak, to możliwe
z natury
Redaktor naczelny
Kwartalnika:
Kasze bezglutenowe
+ przepisy!
Tofu
+ przepisy!
rodzaje sojowego przysmaku
Dynia
+ przepisy!
rozkładamy ją na czynniki pierwsze
najpopularniejsze gatunki
wartościowa przekąska
na chłodne wieczory
magiczne ziarenka
Grzyby z lasu i nie tylko
+ przepisy!
Orzechy i orzeszki
+ przepisy!
Herbaty i napoje rozgrzewajace
+ przepisy!
Chia
+ przepisy!
Łuska gryczana
Teff
+ przepisy!
ewenement w świecie przyrody
bezglutenowe złoto Etiopii
Chociaż dla mnie, jak i większości znanych mi osób lato jest ulu-
bioną porą roku, to pod względem urody zdecydowanie przyćmiewa
je jesień. Nasza najpiękniejsza pora roku oferuje nie tylko zapierające
dech kolorowe widoki, ale przede wszystkim swoje smaczne i aroma-
tyczne owoce. Kiedy myślę o jesieni, wyobrażam sobie skąpane w zło-
cistym słońcu bory mieniące się kolorami żółci, czerwieni i wszystkimi
odcieniami brązu, nasycone zapachem schowanych w szeleszczących
liściach grzybów. Kolejna myśl to mój rodzinny dom i ogród, gdzie
na końcu rosło olbrzymie drzewo, pod którego baldachimem, co roku
zbierałam niemiłosiernie brudzące dłonie orzechy. Dziś jesień nieco
różni się od tej z przeszłości, często pogoda jest zbyt sroga i magia trwa
tylko chwilę. Trzymamy kciuki, by w tym roku trwała najdłużej.
Przygotowaliśmy Wam mały przewodnik po najzdrowszych owocach
jesieni, znajdziecie dużo przepisów na ich bazie, także na napoje,
które rozgrzeją każdego po leśnej wędrówce. Po raz drugi zajrzeliśmy
także do kuchni Waszych ulubionych producentów żywności ekolo-
gicznej.
Życzę Wam prawdziwej Złotej Polskiej Jesieni i koszy wypełnionych
po brzegi grzybami. Pamiętajcie, aby naładować akumulatory przed
zimą zdrowymi smakołykami, które oferuje najpiękniejsza z pór roku.
Zarezerwujcie sobie także wolny dzień na największe w Polsce
X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i naturalnej
– NATURA FOOD & IV Targi Ekologicznego Stylu Życia be ECO,
które odbędą się w Łodzi 13 - 15 października tego roku. Przy okazji
nie zapomnijcie odwiedzić naszego stoiska, które znajdziecie wśród
ekologicznych przysmaków!
Z WIZYTĄ U:
ALCE NERO
NATUMI
SOLIDA FOOD
BERGERIE
POLSKIE BOCZNIAKI I SHIITAKE
LIFEFOOD
YOGI TEA
EKO DAKTYLE
+ przepisy!
PERMA GUARD
OKIEM EKSPERTA,
CZYLI EKOLOGICZNE TRENDY:
KASZE
GRZYBY
ORZECHY
HERBATY I INNE...
oznaczenia przepisów kulinarnych:
przepisy wegańskie
bez laktozy
bez jaj
bez glutenu
czas przygotowania
Wszystkie przepisy kulinarne publikowane na łamach kwartalnika pochodzą z portalu:
www.gotujwstylueko.pl
Jesień 2017
3
-
tradycja w harmonii z innowacją.
Nowoczesna fitoterapia opiera się na wiedzy i doświadczeniu zdobywanych przez
ludzi od tysiącleci. W dzisiejszych czasach medycyny konwencjonalnej wiele osób
wraca do stosowania tradycyjnych środków leczniczych i metod naturalnych.
W związku z tym zainteresowaniem cieszą się także oleje, które mogą być z po-
wodzeniem stosowane jako wewnętrzny i zewnętrzny domowy środek leczniczy.
Powszechnie znane są walory oleju lnianego, oleju z konopi i oleju z czarnuszki,
ale coraz większą popularność zyskują również nieco zapomniane oleje, jak np. olej
rydzowy lub gorczycowy. Do najpopularniejszych oleistych roślin leczniczych należy
len. Uzyskiwany z niego olej lniany ma bardzo wysoką zawartość kwasów tłusz-
czowych
Omega-3,
która kształtuje się na poziomie do 47%. Nasz organizm nie
potrafi samodzielnie wytwarzać tych niezbędnych do prawidłowego funkcjono-
wania kwasów tłuszczowych, dlatego muszą one być dostarczane wraz z pożywie-
niem. Codzienne przyjmowanie 2 g kwasów tłuszczowych
Omega-3
w połączeniu
ze zrównoważoną dietą i zdrowym trybem życia ma istotny wkład w utrzymanie
prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Mimo jego korzystnego wpływu na zdrowie wiele osób nie przepada za olejem
lnianym ze względu na wyczuwalną gorycz. Gorzki smak pojawia się bezpośred-
nio po zakończeniu procesu tłoczenia nasion lnu i jest spowodowany obecno-
ścią peptydów, czyli bioaktywnych aminokwasów. Na rynku dostępny jest olej,
który zachowuje naturalny, ale przyjemnie delikatny smak nasion jeszcze przez
długi czas po tłoczeniu, jest to filtrowany w technologii 3D Ekologiczny Olej Lniany
BIO PLANÈTE.
Ekologiczna olejarnia z siedzibą w południowej Francji opracowała przez lata
specjalny proces filtracji, który usuwa z oleju lnianego cząsteczki odpowiedzialne
za gorzki smak. Wykorzystywana jest przy tym struktura peptydów, która umożli-
wia wyeliminowanie goryczy w wyniku zastosowania innowacyjnej, trójwymiarowej
matrycy filtracyjnej. Usunięcie peptydów ma istotne znaczenie z punktu widze-
nia ochrony zdrowia, ponieważ przypisuje się im działanie obniżające odporność,
co potwierdzają różne badania¹. Ta specjalna technologia produkcji oraz napeł-
nianie butelek z filtrem UV w warunkach eliminujących dostęp tlenu zwiększają
trwałość oleju lnianego.
W celu zneutralizowania gorzkiego smaku olej lniany można dodawać zwłaszcza
do ulubionych twarogów. Olej lniany bez goryczki może być stosowany również
jako dodatek do innych dań, czy napojów na przykład w modnych koktajlach typu
smoothie lub w sałatkach.
Olej lniany bez goryczy
... a może zamiast lnianego olej rydzowy?
Osobom, które nie przepadają za olejem
lnianym, nawet pozbawionym goryczy,
ale szukają dobrego źródła kwasów tłusz-
czowych
Omega-3,
polecamy spożywanie
oleju rydzowego. Ma zdecydowany smak
młodego, zielonego groszku i podobnie
jak olej lniany jest idealnym dodatkiem
do dressingów, twarogów i sałatek. Tradycyj-
ny surowiec roślinny, lnicznik siewny (lnian-
ka), został zapomniany pod koniec XIX wieku
i obecnie przeżywa swój renesans. Uzy-
skiwany z tej rośliny olej zawiera 34%
kwasów tłuszczowych i jest zaliczany
do olejów, które mają pozytywny wpływ
na gospodarkę cholesterolową organizmu.
Lnicznik siewny, potocznie zwany lnianką lub rydzem należy do rodziny kapustowatych. Kiedyś był upra-
wiany jako roślina olejodajna, na długi czas zapomniany, powoli wraca do łask.
¹Benedetti (2005): Podsumowanie badań; żadne z przeprowadzonych badań nie ma jednak wystarczająco przekrojowego cha-
rakteru i nie odnosi się do oleju lnianego. Thell (2013): Podsumowanie badań; wielocząsteczkowe związki peptydów są określane
terminem peptydy cykliczne, ale także polipeptydy.
4
Jesień 2017
Zgłoś jeśli naruszono regulamin