Gotujwstyluekopl (7)ZIMA20182019S.pdf

(31283 KB) Pobierz
Anzeige_iChoc_gotujwstylueko.pl magazine_210x297+3mm_01.indd 4
MENU:
5
7
9
13
20
24
29
38
41
56
62
64
66
69
72
74
80
Eko zamiast chemii
w jadłospisie
Redaktor naczelny
Kwartalnika:
Ocet Jabłkowy
cudownym panaceum?
zielone zdrowie
Brokuł
+ przepisy!
Fasole, fasolki
+ przepisy!
poznaj je wszystkie!
Niedobór białka w diecie roślinnej
jak do niego nie dopuścić?
kontrowersyjne ziarenka
Nasiona konopi
Przyprawy korzenne
+ przepisy!
o rozgrzewających mocach
Zmiany w kokosowym „nabiale”
dlaczego nie znajdziemy już mleka kokosowego?
Wigilia
+ przepisy!
coroczna walka z czasem
Źródła cukru w diecie
+ przepisy!
czym osłodzić sobie życie?
Miód
rodzaje i właściwości
Ekologiczna Pasieka
Mak
+ przepisy!
nie tylko w tradycji
suszone w słońcu
czym się różni od konwencjonalnej?
Morele ekologiczne
+ przepisy!
Kącik dziecięcy
+ przepis!
upiecz ciastka z Chrupciem!
karty mocy od Bio Planet
Długie zimowe wieczory zawsze zachęcały mnie do siedzenia w domu,
pomijając saneczkowanie, które było jedną z dwóch ciekawych rozrywek
podczas tej pory roku. Drugą było dość specyficzne czytanie, albowiem
interesowały mnie przede wszystkim encyklopedie i różnej maści atlasy
oraz leksykony. Dlatego bardzo się cieszę, oddając Wam kwartalnik, który
nie tylko jest przesycony apetycznym aromatem Świąt. Znajdziecie sporą
dawkę wiedzy w postaci przystępnych i zamkniętych w pigułkę informacji
na temat różnych rodzajów: substancji do słodzenia, miodów, korzennych
przypraw i gatunków fasolek. Takie mini leksykony na pewno przydadzą
Wam się podczas najbardziej intensywnej pod względem gotowania pory
roku.
Szczególnie chciałabym zachęcić do lektury artykułu o zrównoważonym
rybołówstwie, temat jest mi bardzo bliski, ponieważ jako rodowita Pomo-
rzanka doskonale wiem, z jakimi trudnościami borykają się nasi rybacy
i nie tylko, ponieważ jest to globalny problem. Na szczęście jest świateł-
ko w tunelu, ponieważ to od nas wszystkich zależy, jak będzie wyglądała
przyszłość życia w morzach i oceanach. Do lektury polecam garstkę eko-
logicznych moreli, moim zdaniem najsmaczniejszych suszonych owoców
na świecie!
Super moce Superfoods
Sprzątanie w stylu eko
domowe środki czyszczące
oznaczenia przepisów kulinarnych:
przepisy wegańskie
bez laktozy
bez jaj
bez glutenu
czas przygotowania
4
23
26
35
48
78
28
50
55
76
Z WIZYTĄ U:
VIVANI
LIFEFOOD
YOGI TEA
PAN DO MAR
BIO PLANÈTE
+ przepisy!
OXFAM
OKIEM EKSPERTA:
PRZYPRAWY I ZIOŁA
DESERY I DODATKI DO DESERÓW
ALTERNATYWY BIAŁEGO CUKRU
PRZEKĄSKI
Wszystkie przepisy kulinarne publikowane na łamach kwartalnika pochodzą z portalu:
www.gotujwstylueko.pl
Kwartalnik „Gotuj w stylu eko.pl”
otrzymałeś dzięki Twojemu ulubionemu
Eko sklepowi:
(pieczątka sklepu)
Zima 2018/19
3
Sztuka tworzenia czekolady
W ostatnich dekadach nastąpiła prawdziwa rewolucja w produkcji czekolady. Dziś
to nie tylko eksplozja smaku, ale także najwyższej jakości ekologiczne składniki sprawiają,
że jest tak pyszna. Niemiecki producent wielokrotnie nagradzanych czekolad VIVANI
to prawdziwy pionier w produkcji czekolady Bio. Dziś marka posiada największy wybór
słodkich tabliczek klasy premium na świecie.
VIVANI to stuletnie doświadczenie rodzinnej firmy Weinrich,
zajmującej się tworzeniem czekolady. Czekolada ekologiczna
to nie tylko zachcianka, ale świadomy wybór będący ukło-
nem w stronę zdrowego odżywiania i odpowiedź na potrze-
by rynku. „Produkcja
czekolady organicznej bazuje na tych samych
metodach, które stosuje się w produkcji tradycyjnej czekolady. Uży-
wa się natomiast wyłącznie składników organicznych, od kakao
po surowy cukier trzcinowy, a także wyeliminowano wszelkie zbędne
składniki takie jak emulgatory”
- mówi dyrektor Andreas Meyer.
VIVANI
Idea skupienia się wyłącznie na czekoladzie organicznej była
punktem wyjścia dla powstania firmy VIVANI, miało to miej-
sce około 16 lat temu. Dziś nie sposób przeoczyć, że miłość
do czekolady, chęć inwestowania w zdrowe i trwałe prakty-
ki produkcyjne mają najważniejsze znaczenie. W 2009 roku
marka VIVANI doświadczyła pełnego przeobrażenia, łącznie
ze zmianą szaty graficznej opakowań „Zdecydowaliśmy
się na współpracę z artystką Annette Wessel, która każdej cze-
koladzie nadała własny, wyjątkowy charakter. Równie istotne
dla nas jest smak, zapach, a także wygląd produktu” - mówi An-
dreas Meyer. VIVANI stał się silną marką ekologiczną nie tylko
w Europie, pełen asortyment jest obecnie eksportowany do po-
nad 60 krajów na całym świecie. „Tabliczki czekolady o ponad
30 różnych smakach zajmują centralne miejsce w portfolio na-
szych produktów i zajmują wysokie miejsce w konsumenckich
rankingach. Czekolady mleczna i czarna, ale także migdałowa,
cappuccino czy z egzotycznymi owocami to nasze bestsellery”
- podkreśla Andreas Meyer. Ciemna czekolada o wysokiej za-
wartości kakao stała się ulubionym produktem wielu smakoszy.
Aromatyczna biała czekolada z wanilią bourbon to idealna propozycja na zimę.
ŹRÓDŁA KAKAO - ROLNICTWO ORGANICZNE I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
SPOŁECZNA
VIVANI inwestuje w rolników z krajów Ameryki Łacińskiej (Do-
minikana, Ekwador, Panama), nie tylko skupując ich kakao,
ale też kształcąc w organicznych praktykach rolniczych w celu
ochrony przyrody. Wszyscy rolnicy zrzeszeni są w spółdzielniach
rolniczych, uprawiających kakao według najwyższych standar-
dów ekologicznych. Płacąc ceny wyższe od światowej ceny
rynkowej kakao, VIVANI pomaga im tworzyć wyższe standardy
życia i umożliwia im inwestowanie we własny rozwój. Obejmuje
to także standardy socjalne, takie jak edukacja dzieci rolników.
Celem VIVANI jest zapobieganie pracy dzieci poprzez kon-
kretne metody pozyskiwania kakao i utrzymywanie ścisłych
relacji z rolnikami. Ponadto VIVANI angażuje się w kilka pro-
jektów zapobiegawczych na Haiti, gdzie niewolnictwo dzieci
jest najbardziej rozpowszechnione w całej Ameryce Łacińskiej.
Od 2012 roku VIVANI wspiera prace Kindernothilfe Deutschland
(niemieckiej organizacji charytatywnej, która jest jedną z naj-
większych europejskich organizacji pomocy dzieciom). Jej celem
jest ochrona dzieci na Haiti wysyłanch do niewolniczej pracy.
Ponadto VIVANI wspiera również pracę Ayitimoun Yo, małej
organizacji pozarządowej na południowym wschodzie Haiti,
która buduje wioskę dla sierot oraz projekt szkolny w Cap Haitien.
Vivani to wielokrotnie nagradzana marka.
Vivani to 100% wysokiej jakości składników ekologicznych, wy-
soka zwartość kakao, brak sztucznych dodatków, wyjątkowy
smak - to zasługa artystów w dziedzinie tworzenia czekolady.
4
Zima 2018/19
Obliczono, że w latach 90. XX wieku z pożywieniem zjadaliśmy 2 kg „chemii” rocznie.
Szacuje się, że obecnie z jedzeniem dostępnym na rynku spożywamy jej nawet
do 10 kg na rok! Naukowcy Uniwersytetu Newcastle przebadali żywność konwencjo-
nalną i ekologiczną, a wyniki ich badań pokazują, że tylko w przypadku produktów
organicznych, czyli eko, mamy szansę wyeliminować „chemię” z naszego jadłospisu.
Substancje chemiczne w żywności to głównie
metale ciężkie,
pestycydy i tzw. substancje dodatkowe
powszechnie stoso-
wane w pożywieniu. Reakcja organizmu na ich stałą obecność
w diecie człowieka to złe samopoczucie, brak sił, rozdrażnie-
nie, problemy ze snem i chronicznym zmęczeniem oraz spadek
odporności, do tego nietolerancje pokarmowe, alergie i inne
liczne problemy zdrowotne.
Najbardziej cierpią niemowlęta i małe dzieci, bo są w znacznie
większym stopniu niż dorośli narażone na obecność zanieczysz-
czeń w żywności. Pozostałości środków ochrony roślin, miko-
toksyny, metale, azotany czy dodatki do żywności negatywnie
wpływają na dalszy rozwój dziecka. Z tego powodu szczególnie
ważne jest zapewnienie niemowlętom i małym dzieciom bez-
piecznej żywności najwyższej jakości. Jak dowodzą liczne bada-
nia i doświadczenia wielu krajów – to właśnie sposób i jakość
żywienia człowieka w okresie prenatalnym oraz we wczesnym
dzieciństwie mają kluczowy wpływ na wystąpienie chorób cywi-
lizacyjnych w przyszłości. W Polsce stały się one tak powszech-
ne, iż dotykają już co czwartego z nas.
Wyniki badań pokazują, że spożywając warzywa czy owoce
ekologiczne dostarczamy organizmowi więcej przeciwutle-
niaczy, które ze względu na działanie przeciwzapalne są waż-
ne w profilaktyce wszystkich chorób cywilizacyjnych. Wyższa
zawartość węglowodanów oraz niższa białek i aminokwasów
w ekologicznej żywności roślinnej wynika z typów nawożenia,
które stosuje się w obu systemach rolnych (ekologicznym i kon-
wencjonalnym). W uprawach konwencjonalnych rośliny, ma-
jąc łatwy dostęp do azotu z nawozów sztucznych, w pierwszej
kolejności produkują związki zawierające właśnie ten składnik
(aminokwasy, białka, peptydy). W uprawach ekologicznych,
przy niższej podaży azotu, rośliny wytwarzają więcej związków
zawierających węgiel, takich jak skrobia, celuloza, związki feno-
lowe, witaminy.
Eko zamiast chemii
w jadłospisie
BADANIA MLEKA I MIĘSA Z EKO HODOWLI
ROLNICTWO EKOLOGICZNE WOLNE OD CHEMII
W rolnictwie ekologicznym
nie używa się syntetycznych
agrochemikaliów,
to powrót do tradycyjnego sposobu uprawy
i hodowli, kiedy na świecie nie było chemicznych wynalazków
dla rolnictwa. Stosuje się naturalne metody walki z choroba-
mi i szkodnikami roślin, wprowadza odmiany bardziej odporne,
usuwa ręcznie chwasty i szuka naturalnych wrogów szkodników
uprawnych. W certyfikowanej żywności ekologicznej obowiązu-
je też bardzo ograniczone użycie substancji dodatkowych (E).
Dozwolonych jest tylko 50 dodatków pochodzenia naturalnego.
W 2014 roku międzynarodowy zespół naukowców na Uni-
wersytecie w Newcastle udowodnił inny skład chemicz-
ny żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Wyniki ich
badań pokazują, że przestawienie się na żywność orga-
niczną jest kluczowe dla eliminowania spożycia „chemii”
i lepszej kondycji zdrowotnej nas wszystkich.
EKOLOGICZNE WARZYWA, OWOCE I ZBOŻA POD LUPĄ NAUKOWCÓW
Międzynarodowy zespół badawczy pod kierunkiem prof. Car-
lo Leiferta z Uniwersytetu Newcastle przeanalizował 343 opu-
blikowane badania dotyczące warzyw, owoców i zbóż z upraw
ekologicznych oraz konwencjonalnych. Ich analiza wykazała,
że pod względem składu chemicznego ekożywność różni
się od żywności konwencjonalnej i działa prozdrowotnie.
W kolejnej analizie międzynarodowy zespół ekspertów z Uni-
wersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii poddał przeglądo-
wi 196 publikacji naukowych na temat mleka i 67 publikacji
na temat mięsa. Analizując dane stwierdzili oni wyraźne różnice
między ekologicznym a konwencjonalnym mlekiem i mięsem,
szczególnie pod względem zawartości kwasów tłuszczowych,
a także niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Kluczowe wnioski z analizy:
mleko i mięso ekologiczne zawierają około 50% więcej
NNKT omega-3 niż mleko i mięso rolnictwa konwencjo-
nalnego;
ekologiczne mięso charakteryzuje się nieco mniejszą za-
wartością dwóch nasyconych kwasów tłuszczowych (miry-
stynowego i palmitynowego), których spożywanie wiąże
się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby
układu sercowo-naczyniowego;
mleko ekologiczne zawiera o 40% więcej sprzężonego
kwasu linolowego (CLA);
mleko ekologiczne zawiera nieco więcej żelaza, witaminy E
i niektórych karotenoidów;
mleko konwencjonalne zawiera o 74% więcej jodu, a także
nieznacznie więcej selenu.
Zwiększone spożycie kwasów omega-3 sprzyja profilaktyce
zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego, po-
prawie rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, a także
lepszemu działaniu układu odpornościowego.
Więcej informacji na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: www.jemyeko.com
Krystyna Radkowska
Prezes Zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Zima 2018/19
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin