przepisy_swiateczne_by_ann_2019.pdf

(2485 KB) Pobierz
PRZEPIS Y
ŚW I ĄTECZNE
A N N A
L E W A N D O W S K A
Spis treści
ŚWIĄTECZNE POTRAWY
Witajcie!
Boże Narodzenie tuż-tuż! Przepis na udane Święta udało mi się
wypracować już wiele lat temu. Wracam do niego co roku i jeszcze
nigdy mnie nie zawiódł! To przede wszystkim rodzinna atmosfera,
ale też chwila refleksji i odpoczynku, zapach choinki i dużo dobrego,
ale jednocześnie zdrowego… jedzenia!
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i opracowywać zdrowe
wersje tradycyjnych przepisów, a także wymyślać zupełnie nowe
dania, oczywiście inspirowane typowo świątecznymi smakami.
W tegorocznym poradniku znajdziecie moje autorskie przepisy
na takie pyszności jak: świąteczna jaglanka, wegetariański pasztet
z kalafiora, śledzie w grzybach, barszcz z jabłkami, czekoladowy
suflet, bezglutenowe pierniki (mój coroczny hit!) i wiele, wiele
innych. Jestem pewna, że każdy z Was znajdzie tu coś idealnego
na swój świąteczny stół.
Mam też nadzieję, że tegoroczne Święta będą dla Was okazją
do spędzenia wartościowych chwil w otoczeniu najbliższych,
czasem uśmiechu i inspirujących spotkań. Życzę Wam również,
by przez tych kilka dni udało się złapać chociaż chwilę oddechu od
codziennych spraw i “naładować akumulatory” na zbliżający się
Nowy Rok!
Barszcz czerwony z jabłkiem
Jaglanka świąteczna
Kolejna odsłona pierników bezglutenowych
Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka z czekoladą
Makowiec w zdrowej wersji
Suflet czekoladowy
Śledzie w grzybach
Świąteczna granola
Świąteczne ciasto daktylowe
Świąteczne ciasto z ciecierzycy
Pasztet z buraka
Pieczone buraczki z gruszką i czosnkiem
Pasztet z kalafiora
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Anna Lewandowska
Barszcz czerwony z jabłkiem
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
2 garście grzybów suszonych
(np. borowików)
5 suszonych śliwek
3 suszone gruszki
3 suszone jabłka
2 �½ kg buraków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 l soku jabłkowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
szczypta soli morskiej
kilka ziarenek czarnego pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
szczypta tymianku
szczypta majeranku
3 liście laurowe
W osobnych garnkach zalej wodą
grzyby i suszone owoce i odstaw na
kilka godzin.
Połowę porcji buraków w łupinkach
gotuj przez około 1 godzinę.
Drugą połowę buraków obierz, pokrój
drobno i ugotuj razem z grzybami
(w tej samej wodzie).
Dolej około 3 l wody i dodaj
namoczone suszone owoce.
Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój
i podsmaż na patelni skropionej oliwą
z oliwek.
Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do
barszczu i całość gotuj około 2 godziny.
Barszcz odcedź przez sito, a wywar
ponownie przelej do garnka.
Drugą połowę obranych buraków
zetrzyj na tarce i dodaj do barszczu.
Całość zagotuj. Dodaj sok jabłkowy,
sok z cytryny, przyprawy i gotuj jeszcze
przez około 30 minut.
3
ŚWIĄTECZNE POTRAWY
d i e t a . h p b a. p l
Jaglanka świąteczna
SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE):
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 szklanka kaszy jaglanej
�½ szklanki mleka kokosowego
1 łyżka tartego imbiru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny suszonej
�½ łyżeczki cynamonu
�½ łyżeczki wanilii
2 goździki
4-6 śliwek węgierek
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Przed ugotowaniem przepłucz kaszę
1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
Kaszę ugotuj według przepisu na
opakowaniu.
Po wchłonięciu wody przez kaszę dodaj
mleko kokosowe, starty imbir, rodzynki
i żurawinę oraz przyprawy i chwilę gotuj.
Śliwki przekrój na pół i piecz w 180°C
przez 15 minut na najwyższej półce
piekarnika.
Do jaglanki dodaj sok wyciśnięty
z pomarańczy, miód, upieczone śliwki
i olej kokosowy. Całość wymieszaj.
4
ŚWIĄTECZNE POTRAWY
d i e t a . h p b a. p l
Kolejna odsłona pierników
bezglutenowych
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
80 g masła klarowanego
¾ szklanki mąki owsianej
�½ szklanki mąki gryczanej
1 �½ łyżki przyprawy do piernika:
cynamon, kardamon, imbir, wanilia,
goździki, gałka muszkatołowa
(można użyć gotowej mieszanki)
szczypta soli morskiej
�½ łyżeczki bezglutenowego proszku
do pieczenia
6 łyżek miodu lub syropu z agawy
2 łyżki wody
Rozpuść masło klarowane.
Wszystkie składniki na pierniki
wymieszaj i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto owiń papierem do
pieczenia i schowaj do lodówki na
około 40 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je
i foremkami wykrawaj pierniczki.
Pierniki piecz w 170°C przez około
10 minut.
5
ŚWIĄTECZNE POTRAWY
d i e t a . h p b a. p l
Zgłoś jeśli naruszono regulamin