ciasto-kakaowe-ze-sliwkami.pdf

(84 KB) Pobierz
Ciasto kakaowe ze śliwkami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 200 gramów
mąka - 350 gramów
cukier - 250 gramów
jajko - 5 sztuk
olej - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
woda - 80 mililitrów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
60 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
Łatwe
śliwki - 0.5 kilogramów
cukier waniliowy - 1 opakowanie
180 °C
Sposób przygotowania:
1. Do rondla włóż Kasię, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewaj na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita
masa.
2. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
3. Żółtka oddziel od białek i dodaj do przestudzonej masy.
4. Wsyp mąkę, proszek i cukier waniliowy.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
7. Formę keksową (10 x 30cm) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką.
8. Wyłóż ciasto.
9. Umyte i wypestkowane połówki śliwek ułóż na cieście rozcięciem do góry.
10. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
11. Piecz około godziny w 180 st. C.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin