Żel aloesowy.
Żel aloesowy jest łatwy do zrobienia i, co najważniejsze, jest bardzo przydatny. Mimo że możesz kupić już gotowy produkt, to najlepiej wykonać go samemu.
Dzięki temu ochronisz środowisko i uzyskasz w pełni naturalny żel wolny od konserwantów i innych sztucznych dodatków.
Składniki
· 3 liście aloesu
· 1 łyżka stołowa soku z cytryny (10 ml)
· 1 łyżka stołowa oleju z kiełków pszenicy (10 ml)
Przygotowanie
· Po pierwsze: podlewaj roślinę codziennie przez pięć dni przed przygotowaniem żelu. Sprawi to, że będzie ona w najlepszym stanie w czasie zbioru.
· Po tym czasie obetnij trzy łodygi lub tyle ile uznasz za potrzebne do wykonania żelu.
· Następnie usuń boczne kolce i umieść łodygi na 24 godziny w wodzie. Pamiętaj, aby zmieniać ją co 3-4 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się trującej aloiny.
· Po upływie 24 godzin wyjmij łodygi z wody i wydobądź miąższ, po czym przejdź do przygotowywania żelu.
· Za pomocą noża rozetnij łodygę z jednej strony.
· Następnie łyżką lub łopatką wyciągnij żel i odłóż do miski.
· Dodaj sok z cytryny i olej z kiełków pszenicy, dzięki którym wzmocnisz właściwości aloesu. Olej ten zawiera bowiem w swym składzie witaminę E i wiele wartościowych przeciwutleniaczy.
· Gdy wszystko jest już w misce, miksuj na średnich obrotach, aż do uzyskania białego gęstego kremu. Nie używaj trzepaczek do jaj, jeśli chcesz, możesz użyć blendera.
· Na koniec przelej żel do hermetycznie zamykanego szklanego pojemnika i wstaw do lodówki.
https://www.ezebra.pl/pl/blog/zel-z-aloesu-jak-zrobic-go-na-wlasna-reke-1572523731.html
Lena.501