Żel aloesowy.docx

(41 KB) Pobierz

Żel aloesowy.

Żel aloesowy jest łatwy do zrobienia i, co najważniejsze, jest bardzo przydatny. Mimo że możesz kupić już gotowy produkt, to najlepiej wykonać go samemu.

Dzięki temu ochronisz środowisko i uzyskasz w pełni naturalny żel wolny od konserwantów i innych sztucznych dodatków.

Składniki

·                      3 liście aloesu

·                      1 łyżka stołowa soku z cytryny (10 ml)

·                      1 łyżka stołowa oleju z kiełków pszenicy (10 ml)

Przygotowanie

·                      Po pierwsze: podlewaj roślinę codziennie przez pięć dni przed przygotowaniem żelu. Sprawi to, że będzie ona w najlepszym stanie w czasie zbioru.

·                      Po tym czasie obetnij trzy łodygi lub tyle ile uznasz za potrzebne do wykonania żelu.

·                      Następnie usuń boczne kolce i umieść łodygi na 24 godziny w wodzie. Pamiętaj, aby zmieniać ją co 3-4 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się trującej aloiny.

·                      Po upływie 24 godzin wyjmij łodygi z wody i wydobądź miąższ, po czym przejdź do przygotowywania żelu.

·                      Za pomocą noża rozetnij łodygę z jednej strony.

·                      Następnie łyżką lub łopatką wyciągnij żel i odłóż do miski.

·                      Dodaj sok z cytryny i olej z kiełków pszenicy, dzięki którym wzmocnisz właściwości aloesu. Olej ten zawiera bowiem w swym składzie witaminę E i wiele wartościowych przeciwutleniaczy.

·                      Gdy wszystko jest już w misce, miksuj na średnich obrotach, aż do uzyskania białego gęstego kremu. Nie używaj trzepaczek do jaj, jeśli chcesz, możesz użyć blendera.

·                      Na koniec przelej żel do hermetycznie zamykanego szklanego pojemnika i wstaw do lodówki.

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\aloes-2.jpg

 

 

https://www.ezebra.pl/pl/blog/zel-z-aloesu-jak-zrobic-go-na-wlasna-reke-1572523731.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin