izraelska-pizza-na-sniadanie.pdf

(106 KB) Pobierz
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 300 gramów
mleko - 150 mililitrów
oliwa z oliwek - 4 łyżki
świeże drożdże - 5 gramów
Przyprawa Za'atar Knorr
- 1 opakowanie
ser typu feta - 100 gramów
pomidor malinowy - 1 sztuka
40 minut
4 osoby
Łatwe
jajko - 8 sztuk
Hummus - 200 gramów
ciecierzyca z puszki - 100 gramów
natka pietruszki - 1 pęczek
strąk papryczki chili - 1 sztuka
sól - 1 łyżeczka
Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.
Sprawdź.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 250°C. Natkę pietruszki i chili posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.
2. Podgrzej mleko do 30°C i rozpuść w nim drożdże. Dodaj trochę cukru, soli i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstaw w
ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
3. Po tym czasie zaczyn uzupełnij pozostałą ilością mąki, dokładnie wyrób i odstaw ponownie pod przykryciem w ciepłe
miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.
4. Placek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek, oprósz przyprawą Za’atar Knorr, posyp cząstkami pomidorów, chili i
pokruszonym w rękach serem typu feta. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, po czym na wierzch ciasta wybij
jajka. Całość piecz kolejne 5–8 minut, aż ciasto będzie upieczone, a jajka się zetną. Upieczoną pizzę oprósz posiekaną
natką pietruszki.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin