nalesniki-z-jablkami6398.pdf

(60 KB) Pobierz
Naleśniki z jabłkami
przepisy.pl
Składniki:
ciasto
Kostka do pieczenia Kasia
- 0.2 opakowań
mąka - 1.5 szklanek
jajko - 2 sztuki
mleko - 0.5 szklanek
woda - 1 szklanka
sól - 1 szczypta
masa jabłkowa
jabłko - 4 sztuki
cukier - 0.5 szklanek
woda - 0.5 szklanek
cynamon - 0.5 łyżeczek
rodzynki - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
30 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
bez pieczenia °C
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli.
2. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze przełóż go na drugą stronę i
dopiecz.
4. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj syrop z cukru i 1/4 szklanki wody. Do
syropu wsyp jabłka i lekko je upraż.
5. Do masy jabłkowej dodaj cynamon i rodzynki. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do
masy jabłkowej mieszając aż masa zgęstnieje.
6. Na każdy naleśnik połóż łyżkę masy jabłkowej, rozsmaruj i zwiń w rulonik lub złóż w chusteczkę.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin