Budyniowiec na herbatnikach.docx

(196 KB) Pobierz

Budyniowiec na herbatnikach

To nieskomplikowane ciasto, które nie wymaga pieczenia. Smakuje trochę jak kremówka z bitą śmietaną. Robi się je bardzo szybko, wymaga jednie czasu na stygnięcie i schłodzenie.

Idealne na co dzień jak i na większe okazje.

 

 

https://1.bp.blogspot.com/-EMGwFNDk41k/XnIdHm14VGI/AAAAAAAAMxw/bm6Ltef2Y_MqnfEvwF4qWhJDKNX0p1QCQCLcBGAsYHQ/s640/IMG_1563.JPG

 

Budyń:

5 szkl mleka

200 g masła

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1 budyń waniliowy

4 żółtka

kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

duże opakowanie kakaowych herbatników ok 350g

500 ml śmietanki 30%

śmietan fix 

3 łyżki cukru pudru

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

https://1.bp.blogspot.com/-t4IycIPlWhc/XnIdILnmo5I/AAAAAAAAMx0/J4iFX5cbqcYFwu7s0g6of8iEdeCXO3bXACLcBGAsYHQ/s640/IMG_1564.JPG

 

 

 Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. 

 

Blaszkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wylać 1/3 gorącego budyniu. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.

 

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na herbatniki i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin