SERNIK DEKADENCKI.docx

(508 KB) Pobierz

SERNIK DEKADENCKI – SMAK RODEM Z LUKSUSOWEJ CUKIERNI

Cześć,

Zapraszamy na chyba jeden z najbardziej czasochłonnych serników, jakie mieliśmy okazję piec. Inspirację zaczerpnęliśmy ze świetnego bloga Kwestia smaku. Lekki, wielosmakowy, z nutką orzechów i karmelu – Panie i Panowie – sernik dekadencki.

Sernik_dekadencki1

Składniki (na formę 26 cm):

§                      Spód:

§                                           370 gram ciasteczek owsianych

§                                           5 kopiastych łyżek masła orzechowego

§                                           2 kopiaste łyżki masła

§                      Masa serowa:

§                                           500 gram sera ricotta

§                                           250 gram serka mascarpone

§                                           2 opakowania serka Twój Smak (po 135 gram)

§                                           3 łyżki mąki ziemniaczanej

§                                           1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

§                                           5 jajek

§                                           1/3 szklanki cukru pudru

§                                           1/3 szklanki śmietany kremówki

§                                           1/2 opakowania cukru wanilinowego

§                      Biały wierzch:

§                                           200 gram śmietany 12%

§                                           1 małe opakowanie serka Twój Smak (135 gram)

§                                           3 łyżki cukru pudru

§                      Sos toffee (opcjonalnie):

§                                           1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%

§                                           1/4 szklanki brązowego cukru

§                                           1/4 szklanki płynnego miodu

§                                           1/4 szklanki masła

§                                           100 gram niesolonych orzeszków arachidowych.

Sernik_dekadencki2

Making-of:

§                      Przygotowanie spodu:

§                                           Ciasteczka kruszymy a następnie rozdrabniamy je jak najdrobniej w moździerzu. Możemy również użyć młynka do kawy (opcja z drobnym mieleniem).

§                                           Dodajemy masło orzechowe oraz masło roztopione w rondelku na średnim ogniu. Mieszamy aż składniki się połączą.

§                                           Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypujemy na spód formy masę z ciasteczek i dokładnie łyżeczką uklepujemy tak, aby była zwarta oraz równa. Wsadzamy do lodówki.

§                      Przygotowanie masy serowej:

§                                           Do miski wlewamy ricottę, mascarpone, serek Twój Smak oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy aż masa będzie jednorodna. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane cały czas mieszając na małych obrotach. Następnie wbijamy jajka po jednym. Dodajemy cukier waniliowy, śmietanę kremówkę oraz cukier puder. Miksujemy.

§                                           Masę wylewamy na spód i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez godzinę (góra i dół). Po czym przełączamy na tryb termoobiegu i pieczemy jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni (aż masa zgęstnieje).

§                      Przygotowanie białego wierzchu:

§                                           Śmietanę, serek Twój Smak oraz cukier puder miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Krem rozprowadzamy po wierzchu sernika i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10-15 minut (termoobieg, aż krem zgęstnieje).

§                                           Wyciągamy sernik z lodówki. Studzimy i chowamy na noc do lodówki.

§                      Przygotowanie sosu toffee:

§                                           Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki.

§                                           Do rondelka wrzucamy kremówkę, cukier, miód i masło. Zagotowujemy po czym zmniejszamy ogień i gotujemy regularnie mieszając przez około 30-40 minut aż masa zgęstnieje. Sos studzimy. Dodajemy do niego orzeszki i układamy na wierzchu ciasta.

Smacznego!

Gosia i Przemek

http://zmiksowani.pl/przepis/1273542

Zgłoś jeśli naruszono regulamin