Pierogi szwedzkie
Składniki:
Składniki na ciasto:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka suszonych drożdży1/2 szklanki ciepłego mleka1 żółtko40 g roztopionego masła
Składniki na farsz:500 g pieczarek1 duża cebula2 łyżki oleju1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki oregano
Dodatkowo:1 jajko do posmarowania pierogów1 łyżka czarnuszki
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże i porządnie wymieszaj. Wlej ciepłe mleko, dodaj żółtko oraz roztopione masło, wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto. Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Gotowy farsz odstaw do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na cieniutki, prostokątny placek. Pokrój go na prostokąty o wymiarach około 8x20 cm. Na środku każdego prostokąta nałóż farsz pieczarkowy, a następnie połącz i zlep brzegi ciasta formując podłużne paluchy. Przełóż paluchy drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
https://haps.pl/Haps/7,167252,24324733,pierogi-szwedzkie.html
Lena.501