8 przepisów na najlepsze burgery.pdf

(803 KB) Pobierz
8 REI W
PZP Ó
S
N NJESE UGR
A ALPZ BREY
pzps.l
r ip
e y
Amerykańskie burgery z pieczarkami i
sadzonym jajem
przepisy.pl
Składniki:
mięso wołowe z udźca - 500 gramów
Przyprawa do grilla Knorr
- 2 łyżki
Sos Hellmann's STEAK
- 4 łyżki
boczek wędzony - 8 plastrów
bułki do hamburgerów - 4 sztuki
pieczarki pokrojone w plastry - 10 sztuk
cebula biała pokrojona w piórka - 1 sztuka
rukola, garstka - 2 sztuki
30 minut
4 osoby
Średnie
jajka - 4 sztuki
majonez - 4 łyżki
olej - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i
dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj cztery, jednakowej wielkości burgery.
2. Pieczarki przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem.
3. Burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 8-10 minut przewracając co jakiś czas. Podczas
grillowania smaruj je sosem Hellmann’s Steak. Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki
przekrój na połówki, opiecz na grillu i posmaruj majonezem.
4. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i usmaż 4 jajka sadzone.
5. Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem oraz rukolą, nałóż następnie boczek, pieczarki
oraz sadzone jajka. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką. Gotowe burgery zepnij
długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Aromatyczne double burgery z pleśniowym
serem i konfiturą z czerwonej cebuli
przepisy.pl
Składniki:
mięso wołowe z udźca - 700 gramów
Sos Hellmann's GREEN PEPPER
- 4
łyżki
Przyprawa do kurczaka Knorr
- 2 łyżki
ser pleśniowy typu blue - 100 gramów
musztarda Dijon - 1 łyżeczka
natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka
ser żółty - 4 plastry
45 minut
4 osoby
Średnie
sałata karbowana ciemna, liście - 4 sztuki
bułki do hamburgerów - 4 sztuki
sól i pieprz do smaku
czerwona cebula - 6 sztuk
ocet balsamiczny - 4 łyżki
olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet
balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.
2. Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj do mięsa przyprawę Knorr,
posiekaną natkę, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8
płaskich burgerów.
3. Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. W tym samym czasie
opiecz na grillu również bułki a następnie posmaruj je sosem Hellmann’s Green Pepper z obu
stron.
4. Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję
cebulowej konfitury.
5. Na bułkę połóż liść sałaty, następnie połóż burgera z konfiturą i przykryj burgerem z
roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą
wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Burgery drobiowe z sałatką z kapusty
przepisy.pl
Składniki:
piersi z kurczaka pokrojone w plastry -
700 gramów
Sos Hellmann's CHILLI
- 6 łyżek
Przyprawa do grilla Knorr
- 4 łyżki
bułki do burgerów z sezamem - 6 sztuk
natka kolendry - 1 pęczek
świeżo starty imbir - 20 gramów
olej sezamowy - 4 łyżki
50 minut
6 osób
Łatwe
sos sojowy - 4 łyżki
strąk ostrej papryki chilli - 1 sztuka
kapusta bok choy lub pekińska - 200
gramów
sos sojowy - 2 łyżki
olej sezamowy - 2 łyżki
starty imbir - 1 łyżka
posiekana kolendra - 2 łyżki
pokruszone orzechy ziemne - 1 łyżka
marchewka - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Mięso pomieszaj razem z Przyprawą do grilla Knorr, posiekaną kolendrą, chilli, imbirem oraz
olejem sezamowym.Wyrób ręka. Uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery
powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
2. Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 20 minut. Po tym
czasie hamburger powinien być już dobrze wysmażony.
3. Przygotuj sałatkę. Kapustę poszatkuj nożem. Marchewkę zetrzyj na tarce.
4. W misce pomieszaj olej sezamowy ze startym na tarce imbirem, sosem sojowym
rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, posiekana kolendrą. Powstały sos zamieszaj z
poszatkowaną kapustą, mocno ściskając kapustę w rękach, tak aby zmiękła w sosie.
5. Przygotuj bułki, przekrój je na pół, opiecz na grillu, posmaruj z obu stron sosem Hellmann’s
Chilli. Na górną część bułki nałóż przygotowaną sałatkę z kapusty, na dolną połóż zgrillowanego
burgera. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin