Jajka zapiekane w ziemniakach
Składniki:2 duże ziemniaki4 plastry boczku80 g sera cheddar (tartego)4 jajka3 łyżki posiekanego szczypiorku2 łyżki oliwy z oliweksólpieprz
Sposób przygotowania:Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem, połóż je na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około półtorej godziny, aż ziemniaki całkowicie zmiękną i upieką się w środku. Upieczone ziemniaki odstaw na chwilę do przestygnięcia.
W międzyczasie pokrój plastry boczku na mniejsze kawałki i usmaż je na chrupko na suchej patelni.
Ostudzone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż ich środki zostawiając ścianki o grubości około 5 milimetrów. Połowę wydrążonego miąższu z ziemniaków przełóż do miski (drugą połowę zachowaj do innego dania). Do ziemniaków dodaj podsmażony boczek, szczypiorek, tarty ser, oliwę z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie połącz widelcem wszystkie składniki.
Nałóż po solidnej łyżce masy do każdej połówki ziemniaka i zrób w środku wgłębienia na jajka. Wbij jajka i ponownie wstaw ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 12-13 minut, aż jajka się zetną.
http://haps.pl/Haps/7,167252,24345912,jajka-zapiekane-w-ziemniakach.html
https://www.facebook.com/gazetapl/videos/2534939710120027/
Lena.501