Jajka na chmurce. Przepyszny patent na śniadanie
Przepis
Efektowne i pyszne jajka na chmurce. Jak przekonuje autorka bloga Igraszki losuidealnie sprawdzą się na niedzielne leniwe śniadanie i na poprawę humoru.
2.7
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Do 30 minut
Rodzaj kuchni:
Kuchnia polska
Igraszki losu
Składniki
· 4 jajka
· 2 łyżki startego parmezanu
· 2-3 plasterki szynki
· 2 łyżki posiekanego szczypiorku
· sól, pierz
· 4 kromki pieczywa
· 1 łyżka masła
Białka oddzielamy od żółtek (ostrożnie aby nie "popsuć" żółtek). Białka lekko solimy ubijamy na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne dodajemy do nich starty parmezan, posiekany szczypiorek i posiekaną drobno szynk, całość oprószamy pieprzem i delikatnie mieszamy.Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, łyżką nakładamy masę białkową tworząc 4 chmurki (w każdej na środku robimy wgłębienie, będziemy w nie wkładać żółtko). Tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podpieczone białka wyjmujemy, łyżką przekładamy w wgłębienie jeden po drugim odłożone wcześniej żółtko. Jajka ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. W międzyczasie pieczywo smarujemy cieniutką warstwą masła i smażymy je na złoty kolor. Upieczone jajka wyjmujemy z piekarnika i każde przekładamy na kromkę pieczywa, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.
https://kuchnia.wp.pl/jajka-na-chmurce-przepyszny-patent-na-sniadanie-6233432254724225c
Lena.501