25_maja_23052016.pdf

(2022 KB) Pobierz
25 MAJA
2016 R.
ŚWIATOWY
DZIEŃ
MLEKA
Kozy i owce były
źródłem
mleka na
długo zanim zaczęto hodować krowy ale
to właśnie mleko krowie „wygrało”
w Europie
Środkowej
i Północnej
Mleko i produkty mleczne
Jednym z najstarszych produktów
mleczarskich był prawdopodobnie
jogurt,
który spożywali starożytni
Egipcjanie już cztery tysiące lat przed
naszą erą
Produkcję sera rozpoczęto w starożytnej Anatolii.
Mleko transportowano w bukłakach, czyli
naczyniach zrobionych z jagnięcych żołądków.
Pod wpływem wstrząsów i temperatury mleko
fermentowało, a masę serową zaczęto odciskać
i pakować do specjalnych koszy.
POLSKA
Produkcja wytworzona mleka, śmietany i jogurtu w tys. hl
4862
2319
27421
4849
4500
2316
26911
4337
2146
4200
Produkcja wytworzona masła, serów dojrzewających i sera świeżego w tys. t
371
267
174
167
384
386
313
POLSKA
405
311
180
301
406
285
170
2160
27472
2245
170
30251
28822
2010
2011
2012
2013
2014
Mleko
Śmietana normalizowana
Jogurt
Na rynku dostępna jest
cała gama lodów m.in.:
smakowe,
dla osób z
nietolerancją laktozy,
probiotyczne,
wegańskie,
lody relaksujące
(uspokajające),
bezglutenowe i dla
diabetyków,,
lody słodzone stewią.
Masło
2010
2011
2012
2013
2014
Sery podpuszczkowe dojrzewające
Produkcja wytworzona lodów w tys. hl
-
-
2323
2332
2010
2127
2005
-
-
-
-
-
Ser świeży, łącznie z serem serwatkowym i twarogiem
Przeciętny Polak zjada
rocznie 12-13 kg sera
100 g sera (2 plastry)
to ekwiwalent Ca w
1 szkl. mleka
2010
2011
2012
2013
2014
W 2015 r. odnotowano spadek cen
producentów wyrobów mleczarskich
w stosunku do 2014 r.
Ceny producentów wybranych wyrobów mleczarskich
na rynku krajowym w zł
MASŁO
3,38
3,19
3,01
3,45
3,41
3,03
SEREK
2,17
2,24
2,28
2,31
2,40
2,31
1,90
MLEKO
1,95
1,62
1,09
1,74
1,11
1,76
1,12
0,89
1,79
1,14
0,86
0,95
1,15
1,11
0,91
ŚMIETANA
JOGURT
0,80
0,79
Opracował Departament Produkcji
2010
2011
2012
2013
2014
2015
Masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% – za 200 g
Ser twarogowy półtłusty – za 250 g
Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3–3,5% – za 1 l
Śmietana o zawartości tłuszczu 18% – za 200 ml
Jogurt owocowy około 150 g - za 1 szt
Źródło:
dane GUS
Express ilustrowany –www.expressilustrowany.pl/ artykuł/3833841,czego-nie-wiecie-o-zoltym-
serze-10ciekawostek; Wiedza i życie - //archiwum.wiz.pl/1997 /97042300; www.ilody.com.pl/
polecane/579-tendencje-i-smaki-targow-sigep-2015; www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/015/sery-
kozie-raz-kozie-ser
Główny Urząd Statystyczny
www.stat.gov.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin