Sosy.pdf

(15524 KB) Pobierz
:iA Ł4
PRZEPIS 1
SOSY
So^Ao/eru/ersAl
Stanowi podstawę dla licznych wariantów, które są zna­
kom itym dodatkiem do potraw mięsnych, delikatnych warzyw lub ryb.
4.
J (M
SOSY
A o ^ e m / e / 's A / l
Stopień trudności
Koszt
Czas
30 minut
m asło
kro p li
w m ie s z a ć w m asę,
d o p ra w ić d o s m a ku
s o k ie m z c y try n y ,
s o lą i p ie p rze m .
S os h o le n d e rs k i
.je s t d o s k o n a łą
b a zą d la in n ych so­
sów , w y s ta rc z y ty lk o
w z b o g a c ić g o o p o ­
niższe p ro d u k ty :
to
ne
3
. S o pkioilk a
p
k ic h
p o tra w
m ię s ­
nych z g rilla i z p a te l­
ni).
Informacja o produkcie
Zaw. tłuszczu
K£ik>rie
1320 razem
-dla4osób
330 kcal -1 porcja
średnia
S kła dn iki
d la 4 osób;
♦ 1 kostka świeżego
masła (25 dag)
♦ 3 żółtka
♦ 4 łyżki białego w ina
♦ sok z 1 /2 cytryny
♦ sól
♦ biały pieprz
4
Źródło wil. A i C.
RADA
S os n ależy p o d a ­
w ać c ie p ły - nie
gorący.
Przyrządzanie:
M asło s to p ić w
śre d n ie j te m p e ­
raturze, z a g o to w a ć
i o d szu m o w a ć łyżką
cedzakow ą.
j
♦ 2 łyżki p rze cie ru
p o m id o ro w e g o
s o s c /fO fo n
(p o d a ­
w any je s t d o w szyst­
k ic h p o tra w m ięs­
nych i ryb),
♦ 1 /8 litra b ite j
ś m ie ta n y -
s o s /o /o -
ś /ó ? o a ^
(p o d a w a n y
d o g o to w a n e j ryb y
i d e lik a tn y c h w a ­
rzyw ),
♦ 2 łyżki p o sie ka n e j
try b u li i e stra g o n u -
so s óea/y?eósA /
(p o ­
daw any d o w szyst­
I.
Do m e ta lo w e g o
2 . n a c z y n ia w la ć
żó łtka i w in o , a na­
s tę p n ie u b ić trze -
paczką na puszystą
m asę w ką pieli w o d ­
nej.
)ZIAŁ 4
PRZEPIS 2
SOSY
cJ o s
ta ta r s A /
Cukinia, kabaczek czy patison polane wspaniałym
sosem /tata/^A ^z-dr
mienią się w prawdziwe rarytasy.
4.
SOSY
tata/^<sA l
Stopień trudności
Koszt
Czas
20 minut
Składniki
dia 4 osób:
♦ 3 korniszony
z zalewą
♦ 1 mała cebula
♦ 2 jajka
♦ 2 łyżki marynowanych
kaparów
♦ 2 łyżki jogurtu
naturalnego
♦ 1 ząbek czosnku
♦ 4 łyżki majonezu
♦ 1 mały pęczek
szczypiorku
♦ sos worcester
♦ sól, pieprz
M ajonez w ym ie-
.s z a ć z jogurtem
naturalnym, dodać ja^
ka, cebulę, korniszony,
kapary i czosnek. P rz^
prawić zalewą z ogór­
ków, soią i pieprzem.
Szczypiorek umyć,
. drobno pokroić,
trochę odłożyć d o po­
sypania, a resztę dodać
do sosu. Przyprawić do
sm aku sosem worce­
ster.
V\ferzy\^Q polać so-
. sem i posypać po­
zostałym szczypiorkiem.
2
RADA
Sos tatarski będzie do­
skonałym dodatkiem
nie tylko do surowych
v\ezyw , aie i do trad^
cyjnej polskiej szynki
czy wędlin.
3
Informacja o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
840 razem
-dla 4 osób
210 kcal-1 pon:^
średnia
4
Źródło wapnia i magnezu.
Przyrządzanie:
Jajka ugotować na
■twardo, obrać i po­
siekać. Cebulę obrać,
drobno pokroić. Korni­
szony i kapary posie­
kać. Czosnek zmiaż­
dżyć.
1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin