Dania główne z warzyw.pdf

(18065 KB) Pobierz
3ZIAŁ 13
PRZEPIS 1
DANIA GŁÓWNE Z WARZYW
2>
&m arcA e/o A /
^!acA i'
2
>cuAinu'l'marc/teivAl
to proste danie na każdy dzień, które przy­
rządza się wyjątkowo łatwo. Jest niskokaloryczne, zdrowe, o delikatnym
smaku.
13.
DANIA GŁÓWNE Z WARZYW
^ a cA /
a /A m /l &m a/TA e^uA /l
Przyrządzanie:
Q
Stopień taidności
Koszt
Czas
40 minut
Przygotowanie
20 minut
Smażenie
20 minut
-I Marchewki i cuki-
I.
nie umyć, obrać
ze skórki, a następ­
nie zetrzeć na tarce
o drobnych oczkach.
Serek homogeni-
.zowany p o łąc^ ć
ze śmietaną, 2 łyżló-
mi posiekanego szczy­
piorku, wszystko do­
kładnie w ym ieszać,
a następnie dopra­
wić do sm aku solą,
sokiem z cytryny, cu­
krem i pieprzem zio­
łowym.
szybko na ostrym
ogniu, rum ieniąc z
dwóch stron.
Gotowe
5
. podawać placki
z so­
sem szczypiorkcwym.
2
Składniki
dla 4 osób:
♦ 25 dag m archewek
♦ 25 dag cukinii
■ 2 jajka
» 2 łyżki mąki (2 dag)
♦ sól, pieprz
gałka
muszkatołowa
♦ 3 łyżki oleju
R ADA
Aby uzyskać bar­
dziej zv\artą kon­
systencję, zamiast
m archew ki moż­
na dodać ziem ­
niaki.
Sos:
♦ 250 g serka
homogenizcwanego
100 g kwaśnej
śmietany
♦ 1/2 pęczka
szczypiorku
♦ 2 łyżeczki soku
z cytryny
♦ cukier
♦ sól, pieprz ziołow y
Starte warzywa
, w ym ieszać z jaj­
kami i m ąką na g ^
stą m asę, doprawia­
ją c ją solą, pieprzem
oraz szczyptą gałki
muszkatołowej.
3
Infomuicia o orodukcie
Zaw. tłuszczu
Kalorie
1852 razem
-dla 4 osób
mała
463 kcal -1 porr^
Źródło wit. B, C i karotenu.
patelni
4
. N a rozgrzaćmoc-
no
olej,
po czym nakładać
łyżką niedużą ilość
m asy i cienko roz-
smarować. Sm ażyć
13
x
DANIA GŁÓWNE Z WARZYW
to kom pozycja z kalafiora, brokułów i marchewki.
Jest nie tylko zdrowa, ate i sycąca.
13.
DANIA GŁÓWNE Z WARZYW
i7 ó n ' / Ą / a r :^ n o { i ^
Stopień trudności
Koszt
Czas
1 godzina i 15 minut
Przygotowanie
45 minut
Pieczenie
30
minut
Temperatura pieczenia
LU 2 0
0 ^0
Składniki
dla 4 osób:
♦ 1 maiy kalafior
(okoto 50 dag)
♦ 50 dag brokułów
♦ 40 dag marchewki
♦ 20 dag mąki
♦ 3 jajka
♦ 15 dag żółtego sera
(np. goudy)
♦ 8 dag smalcu
♦ 1 opakowanie śmie­
tany kremówki (200 g)
♦ gałka muszkatołowa
♦ sól, pieprz
do miski, dodać żółtko,
W yłożyć ciastem
sm alec oraz pół łyżecz­
. p łik ą , żaroodpor­
ki soli. W lać 3 - 4 łyżki ną form ę (o średnicy 26
bardzo zim nej wody. cm), zawinąć do góry
Wyrobić \ASzystkie sWad- brzegi ciasta. Rozłożyć
niki na g ła d l^, jednolitą w naczyniu warzywa
masę. Przykryć ciasto, i polać sosem serowym.
W stawić torcik do
wstawić na 30 m inut
. nagrzanego piekar­
do lodówki.
nika, piec 30 m inut
W tym czasie o- w tem peraturze 200°C.
. czyścić i umyć wa- W połowie czasu pie­
rzyv\a. Kalafior i brokuły czenia posypać resztą
podzielić na różyczki. utartego sera Podawać
M archew obrać, pokro­ na stół w formie, bezpo­
ić w cienkie słupki. W ło­ średnio po wyjęciu z
żyć warzywa do garn­ piekarnika
4
5
2
ka zalać szklanką wrzą­
cej, osobnej wody. Go­
tować na małym ogniu
około 10 minut, dobrze
osączyć na sitku.
RADA
Do przygotowania p<>
traw y m ożna użyć
m ro ż o n k o kalafiora
i brokułów. Zachowu­
ją one w tej postaci
świeżość i wartości
odżywcze. Są proste
w przygotowaniu.
Przyrządzanie:
1
Rozdzielić jedno jaj-
• ko. W sypać mąkę
Przygotować sos
. serowy. W lym ce­
lu rozmącić w śmieta­
nie białko i pozostałe
jajka. D opraw ić do
infbrmaqa o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
sm aku solą pieprzem
3160
r a z ^
i gałką m uszkatołową
-d la
4 osób
średnia
Dodać połowę drobno ,
790 kcal -1 porcia
ZrócSo
Wit.
A. C,
wit.
z
grupy B
i
utartego sera
3
karotenu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin