Zupy.pdf

(16939 KB) Pobierz
:iA Ł 3
PRZEPIS 1
ZUPY
Zi^!>a/^r€m/Z'Aahfiorci/-
prosta, szybka w przygotowaniu, najlepsza na
chłodne dni.
3.
ZUPY
z A a '/a^ ni a / x i
^
stopień trudności
^ Koszt
Czas
■ 40 minut
Przygotovranie
20 minut
Gotowanie
20 minut
kowicie zakryty. Zago-
tOAać, następnie zm ni^
szyć ogień i gotować
na małym ogniu około
20 minut.
Ugotowany kala-
. fior osączyć na sit­
ku, w yw ar zlać d o dru­
giego naczynia. Rozmi-
ksować ugotowany ka­
lafior ze szklanką m le­
ka i jedną s z k la n i^ w y­
waru. M ąkę zagnieść z
tłuszczem , uform ować
małą kulę.
chrzanem i curry. Do­
p ra w ić d o sm a ku so­
lą, pieprzem i odrobiną
cukru.
2
RADA
Jeżeli d o gotującego
się kalafiora do d a się
piętkę
czerstw ego
Chleba alb o tro c h ę
m leka, unikn ie się
n ie p rzyje m ne go za­
pachu w mieszkaniu,
gd yż Chleb lub mleko
wchłoną przykrą woń.
S kła dn iki
d ia 4 osób:
♦ 1 mały kalafior
♦ 1 małe jabłko
♦ 1 szklanka mleka
♦ 1 łyżka mąki {1 dag)
♦ 1 łyżka m ^ ła (2 dag)
♦ 2 łyżeczki ta rte g o
chrzanu {świeżego
lub ze słoiczka)
♦ 2 łyżeczki curry
♦ sól, biały pieprz
♦ szczypta cukru
Kulę w rzucić do
. zupy i mieszać tak
długo, aż się rozpuści.
Jabłko umyć, obrać ze
skórki, usunąć pestki.
Następnie utrzeć je na
grubej tarce.
3
4
Przyrządzanie:
-| Kalafior oczyścić,
I . dokładnie opłukać
pod bieżącą wodą, po-
dzieiić na różyczki. W ło­
żyć do garnka, zaiać
lekko osoioną w odą
tak, aby kalafior był cał­
Jabłko dodać do
zupy razem
z
Informacia o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
720 razem
- dla 4 osób
mała
180 kcaJ -1 porcja
Źródło
W it.
A
i
C.
5ZDZIAŁ 3
PRZEPIS 2
ZUPY
Zi^ya cłjtnjmHoa
jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Może być wstę­
pem do obfitego obiadu lub samodzielnym daniem.
3.
ZUPY
m
stopień trudności
Koszt
Czas
40 minut
Przygotowanie
10 minut
Gotowanie
30 minut
Jajka w bić do mi- prawić do smaku solą i
. sęczki, lekko ubić pieprzem.
na pianę, stopniowo do­
lewając sok cytrynowy.
2
RADA
Odlać
3
. cego szklankę w rz^
bulionu, po
trochu wlewać do masy
jajecznej, stale miesza­
jąc.
Garnek bulionem
4
. zdjąć zz ognia, a
następnie ciągle mie­
szając w lew ać masę
jajeczną.
Cytrynę należy kroić
nierdzewnym nożem,
w przeciwnym razie
może stracić aż 75%
witam iny C.
Składniki
dla 4 osób:
♦ 1 1/2 litra bulionu
z drobiu
♦ 2 1/2 łyżki ryżu dłu-
goziarnistego (50 g)
♦ 4 jajka
♦ sok z 2 cytryn
♦ sól, biały pieprz
5
. nie Zupę podgrzać,
gotować do-
Informac^ o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
572raz«n
mała
- dla 4 osób
143 kcal-1 porcia
ale
Źródło wlt. C.
Przyrżądzanie:
Bulion z drobiu za-
. gotow ać. Ryż u-
myć. osączyć, wsypać
do bulionu, a następ­
nie gotować pod przy­
kryciem 1 5 -2 0 minut
na małym ogniu.
1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin