Poradnik domowy.pdf

(3956 KB) Pobierz
3 pomarańcze
A
2 połówki brzoskwini
A
pół cytryny
a
pót szklanki soku
pomarańczowego łyżka miodu
a
butelka
pótstodkiego białego wina
A
pót szklanki
gazowanej wody mineralnej
a
kostki lodu
A
z
puszki
G^rajlepsze potrawy
na świąteczne okazje
Kruszon
pomarańczowy
Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić
w plasterki. Połówki brzoskwini pokroić
w kostkę. Włożyć owoce do szklanej wazy
lub kompotiery, wlać sok i wino. Przed
podaniem dodać wodę mineralną i kostki lodu.
desery
^ a sta
A
3 jabłka
A
ogórek
sałatkowy
A
3 plasterki
cytryny
a
2 butelki
białego pótsłodkiego
wina
A
szklanka soku
jabłkowego
A
4 goździki
A
kostki lodu
Kruszon
jabłkowy
Ogórek pokroić
w plasterki i półplasterki,
a jabłka w kostkę.
Zalać winem, dodać sok,
goździki, plasterki
cytryny i kostki lodu.
P D W i e l k a n o c 2001
Przekąski i sałatki
P ie rw sza w a rstw a : A mata puszka groszku
a 5 niewielkich kiszonych ogórków A mały por
_________ A
2 łyżki majonezu
A
pieprz
a
sól_______
D rug a w a rstw a :
A
duży ugotowany seler
A
duże jabłko
A
5 dag orzechów wtosklch
A
po łyżce majonezu i jogurtu
A
pieprz
A
Trze cia w a rstw a :
a
4 jaja na twardo
________ A
5 dag żółtego sera
a
p6t pęczka
_______natki pietruszki
A
po łyżce majonezu
______________ i jogurtu
A
pieprz
A
sól___________
D ek o racja :
A
3 plasterki szynki
a
3 cząstki
pomidora
A
kilka gałązek natki pietruszki
A
A
2 owoce awokado
a
15 dag sera feta
A
4 twarde pomidory
A
2 małe cebule
A
kilka liści sałaty
A
2 ząbki czosnku
A
pół cytryny
A
kilka gałązek melisy
_______________ A
3 łyżki oliwy_______________
A
cukier
a
pieprz
A
Sałatka
z awokado
Oliwę przyprawić zmiażdżonym czosnkiem,
pieprzem, odrobiną cukru i 2 łyżkami soku
z cytryny. Cebule posiekać. Pomidory i ser
pokroić w grubszą kostkę. Awokado obrać, wyjąć
pestki, miąższ pokroić w kostkę i od razu skropić
sokiem z cytryny. Sałatę porwać na mniejsze
kawałki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać
z sosem, przełożyć do salaterki, udekorować
listkami melisy i odstawić na godzinę.
Sałatkowy
tort
Pierwsza w arstw a: Ogórki i pora
drobno pokroić, wymieszać
z pozostałymi składnikami
i wyłożyć na płaski talerz.
Druga warstwa: Wszystkie
składniki drobno pokroić, wymieszać
i położyć na pierwszej warstwie.
Trzecia warstwa: jaja pokroić
w kostkę, ser zetrzeć na tarce
do jarzyn, natkę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać
i wyłożyć na drugą warstwę.
W erzch tortu sałatkowego
udekorować ćwiartkami
pomidora i rulonikami szynki.
PD
Wielkanoc
2001
4 banany
A
8 plastrów wędzonej szynki
łyżka masła
a
2 żółtka
A
3 łyżki śmietany
A
3 łyżki startego żółtego sera
a
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
A
łyżka soku
z cytryny
a
curry
a
pieprz
A
sól
Egzotyczna,
^ prz^ąska
(
Obrane banany przekroić wzdłuż na potowy,
lekko skropić sokiem z cytryny. Każdą
/ówkę owinąć plasterkiem szynki. Naczynie
żaroodporne wysmarować masłem, włożyć
banany. Roztrzepać śmietanę z żółtkami, solą,
pieprzem i curry, wymieszać z łyżką natki
i startym serem. Polać banany, zapiekać
ok. 20 minut. Wyjąć, posypać resztą natki,
od razu podawać.
A
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko A 4 jaja
p rzekąski i sałatki
na twardo A po 15 dag ogórków konserwowych
i cebuli A po 2 ^yżki posiekanej natki pietruszki
i szczypiorku
A
duże kwaskowe jabtko
A
4 ząbki
czosnku
A
pót szklanki majonezu
A
3 ^ ^ k i
__
gęstej śmietany
A
tyżka musztardy
A
c i/
j _
____________
A
pieprz
A
sól
A
sok z cytryny__________
A
zielenina do przybrania
Sałatka
z ryżem
Czosnek rozetrzeć z solą,
wymieszać z majonezem,
śmietaną i musztardą. 3 jaja,
ogórki i cebulę pokroić
w drobniutką kostkę, jabtko
obrać, zetrzeć na tarce
0 dużych oczkach. Ryż
wymieszać z jajami,
ogórkami, cebulą, jabłkiem
1 posiekaną zieleniną,
doprawić do smaku sokiem
z cytryny i przyprawami,
połączyć z 2/3 sosu.
Wyłożyć na salaterkę, polać
resztą sosu, udekorować
cząstkami jaja i zieleniną.
Sałatka będzie wyglądała
efektowniej, jeśli ozdobimy
ją plasterkami św ież! '
ogórka, kolorową pa^, /ką
lub innymi warzywami.
jabłka
a
2 łyżki rodzynek A po 3 łyżki
jogurtu i majonezu
A
tyżka startego
chrzanu
A
tyżka posiekanej natki
pietruszki
A
tyżka soku z cytryny
________________A
pieprz
A
sól_____________
r z y b r a n i a :
a
kilka liści sałaty
'kilka gałązek natki pietruszki
kawałek marynowanej papryki
Ruloniki
z szynki
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, skropić sokiem z cytryny, aby
nie ściemniały. Rodzynki umyć i osączyć. Jabłka,
rodzynki, chrzan i natkę połączyć z majonezem
i jogurtem, przyprawić do smaku. Na plastry szynki
nałożyć farsz, zwinąć je w luźne ruloniki. Ułożyć
na półmisku, udekorować zieleniną i marynatą.
i i
PD Wielkanoc
2001
kąski i sałatki
A 4 jaja na twardo A 5 dag chudej wędzonej szynki A pól
łyżeczki tartego chrzanu
A
2 łyżki majonezu
A
1-2 tyżki
__________ posiekanego szczypiorku
A
pieprz
A
sól__________
Do przybrania:
A
kilka liści sałaty
A
pomidor pokrojony
na ósemki
A
kilka rzodkieyyek
A
natka pietruszki
\x
z brokułem
Sałatka
Brokuł, paprykę i jabłko umyć. Brokuł podzielić
na różyczki, paprykę oczyścić z gniazd
nasiennych. Oba warzywa wrzucić
na 4 -5 minut do wrzącej osolonej wody,
odcedzić i ostudzić. Paprykę pokroić w paski,
jabłko obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić
w talarki, jaja obrać, pokroić na ćwiartki.
Pokrojone składniki sałatki ułożyć w salaterce.
W kubku wymieszać jogurt z majonezem
i musztardą, dodać zmiażdżony czosnek
i przyprawy. Sałatkę polać sosem.
duży brokuł * kwaskowe jabłko
czerwona cebula średniej wielkości
, po połówce czerwonej i żółtej papryki
A
2 jaja na twardo
a
kilka gałązek
natki pietruszki
A
ząbek czosnku
Sos:
A
po 3 łyżki jogurtu i majonezu
A
łyżeczka musztardy
a
cukier
. pieprz A sól
A
A
Jaja
faszerowane szynką
Jaja obrać, przekroić wzdłuż na pół, ostrożnie
wyjąć żółtka. Szynkę drobno posiekać. Żółtka rozgnieść
widelcem, dodać szynkę, dokładnie utrzeć. Połączyć
z chrzanem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Białka napełnić farszem, posypać szczypiorkiem.
Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty,
przybrane cząstkami pomidora, rzodkiewkami i natką.
A
6 jaj na twardo
A
mała puszka sardynek
A
łyżeczka
musztardy
A
łyżka majonezu
A
łyżeczka posiekanej cebuli
A
pół łyżeczki soku cytrynowego
A
pół łyżeczki curry
A
natka pietruszki
a
pieprz
A
sól
a
kilka plasterków
cytryny do przybrania
jaja
faszerowane sardynkami
Jaja obrać, przekroić, wyjąć żółtka i zmiażdżyć widelcem.
Dodać osączone z oliwy sardynki, majonez, cebulę, sok z cytryny,
curry, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Napełnić masą
połówki białek, przybrać je natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą.
PD
Wielkanoc
200 I
• 1,2 kg cebuli > 2 łyżki oliwy • yew ta
________
»
4 tyżki stodkiej śmietanki_______
• biaty pieprz • cukier • sól
Cebulowa
Obrane cebule pokroić w kostkę
i zeszklić w głębokim rondlu
na rozgrzanej oliwie. Zalać 2 I
wody i gotować 20 minut. Zupę
przelać przez sito do drugiego
garnka, 2-3 tyżki pozostałej
na sicie cebuli wrzucić do zupy,
a resztę przetrzeć. Dodać
vegetę, zagotować. Doprawić
solą, cukrem, śmietanką i świeżo
zmielonym białym pieprzem.
Podawać z grzankami
lub groszkiem ptysiowym.
• 1,5 kg pomidorów (mogą być mrożone)
ł 4 ziemniaki « 2 cebule • 4 szklanki bulionu
z kostki
m 2
tyżki oliwy * 4 tyżki śmietany
• kNka listków bazylii świeżej lub suszonej
• pieprz • sól
Pomidorowa
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, cebule
drobno posiekać. Pomidory pokroić na cząstki.
Rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę
i ziemniaki, przełożyć do garnka, zalać bulionem
i gotować ok. 15 minut. Dodać pomidory
i gotować jeszcze 15 minut. Zupę przetrzeć
przez sitko, doprawić pieprzem i bazylią.
Tuż przed podaniem dodać do każdej porcji
pół łyżki śmietany.
PD
Wielkanoc
20 0 1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin