Ciasto budyniowe ze śmietaną.docx

(225 KB) Pobierz

Ciasto budyniowe ze śmietaną

https://1.bp.blogspot.com/-YsVwrrwg0_s/Xi2VP3cjykI/AAAAAAAAMyA/LStnmyJSMbEy_j16bnlCazkzSyqQIYvVwCLcBGAsYHQ/s640/ciastoBudyn%2B001a.JPG

 

Ciasto składa się z czekoladowego biszkoptu, warstwy budyniowej przygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki.

 

Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już ani czasu, ani też siły na zrobienie jakichkolwiek skomplikowanych zdjęć. Mąż ma urodziny 22 stycznia, a ja dopiero dzisiaj zebrałam się do napisania przepisu :-) 




SKŁADNIKI

Biszkopt:

·                      6 jajek

·                      szczypta soli

·                      200 g cukru

·                      110 g mąki pszennej tortowej

·                      30 g kakao

·                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                      2 łyżki wody

Nasączenie:

·                      1 torebka zielonej herbaty

·                      2 kieliszki wódki

·                      1 łyżeczka cukru

Krem budyniowy:

·                      1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem

·                      450 ml mleka 3,2%

·                      1 łyżka kakao

·                      200 g masła w temperaturze pokojowej

·                      60 g cukru pudru

Śmietana:

·                      500 g śmietany 36%

·                      1 opakowanie cukru waniliowego

·                      1 płaska łyżka cukru pudru

·                      1 śmietan-fix

·                      1-2 łyżki kakao



WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

 

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko połowę składników sypkich, delikatnie wymieszać, wlać wodę, wymieszać, po czym przesiać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać do ich połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.

 

Nasączenie: Zieloną herbatę zaparzyć w filiżance, dodać cukier i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej wlać wódkę i wymieszać. Biszkopt przekroić na dwa równe placki i oba nasączyć herbatą.

 

Krem budyniowy: Z 450 ml mleka odlać niepełną szklankę, pozostałe mleko przelać do garnuszka, postawić na palniku i zagotować. W szklance wymieszać proszek budyniowy i kakao, po czym wlać do zagotowanego mleka i podgrzewać energicznie mieszając, aż do powstania gęstego budyniu. Budyń zostawić do ostudzenia. Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na dolnym biszkopcie i włożyć na godzinę do lodówki.

 

Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Na krem budyniowy nałożyć górny biszkopt, następnie śmietanę i posypać wierzch przez sitko kakao.

 

https://1.bp.blogspot.com/-u5MUt3wWodg/Xi2VWKissrI/AAAAAAAAMyE/QQW_bZULOjsXXhlj5GhKEuDt4HWPv2zFQCLcBGAsYHQ/s640/ciastoBudyn%2B003a.JPG

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin