Ciasto wiewiórka
Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, które pamiętamy z dzieciństwa. Dla mnie jednym z nich jestciasto wiewiórka, czyli puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Jest lekko wilgotne, słodkawe i przyjemnie chrupiące. To jedno z ciast ze starego przepiśnika mojej mamy, bardzo lubię wracać do wypieków, które królowały na stołach w dawnych czasach PRLu.
Składniki(Forma 33×23 cm)2 szklanki mąki pszennej1 szklanka orzechów włoskich3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju rzepakowego4 jajka4 średnie jabłka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonuszczypta soli
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Orzechy dość drobno siekamy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy ciasto z pokrojonymi jabłkami i posiekanymi orzechami. Przelewamy ciasto do formy (33×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do tzw. suchego patyczka przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół. Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Przepis na ThermomixZaczynamy od posiekania orzechów, wkładamy je do naczynia miksującego i rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Wkładamy je do naczynia miksującego i rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego pojemnika. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy na puder 10s/obr.10. Zakładamy motylek, wbijamy jajka i ubijamy 3min/obr.4. Zdejmujemy motylek, wsypujemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i mieszamy 15s/obr.5. Dodajemy orzechy oraz jabłka i mieszamy je z ciastem 20s/noże wsteczne/obr.4. Przelewamy ciasto do formy (33×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do tzw. suchego patyczka przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół. Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Lena.501