Ciepłe i zimne przekąski.pdf

(18022 KB) Pobierz
z
m
/ i&
j
\
I
CIEPŁE I ZIMNE PRZEKĄSKI
Pom idory w ypełnione pysznym nadzieniem z szynki i jajek, przybrane
gałązkami natki pietruszki, są szczególnie smaczne pod koniec lata.
1.
CIEPŁE I ZIMNE PRZEKĄSKI
^^^zeroYoar^e
s :^ n A ą
Stopień trudności
Koszt
Czas
25 minut
Składniki
dla 4 osób:
♦ 8 pom idorów
♦ 8 plasterków szynki
♦ 4 jajka
♦ 8 łyżeczek
m ajonezu
żyć do miseczki, roze­
trzeć go z sokiem z po­
midorów, uważając, by
nie zrobił się zbyt w odni­
sty.
Następnie dodać
.po kro jo n ą szynkę
i jajka, d o k ^ n ie wym ie­
szać.
RADA
Najłatwiej pom idory
wydrąża się za pomo­
cą specjalnej okrągłej
łyżeczki.
Przy zakupie pom i­
dorów (do faszerowa­
nia) należy w ybrać
owoce w pełni doj­
rzałe, tw arde i równo­
m iernie ubarwione.
3
Do dekoracji:
♦ kilka gałązek natki
pietruszki
W ydrążone pomi-
. dory w ypełnić na­
dzieniem z miseczki.
Przybrać gałązkami na­
tki, po czym nałożyć
lub przym ocować w ^
kałaczkam i w ierzchy
pom idorów.
4
Informacja o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
2008 razem
- dla 4 osób
średnia
502 kcal -1 porcja
Źródło wił. A i C.
Przyrządzanie:
Jajka ugotować na
I . te r d o , a po ich o-
studzeniu pokroić w
drobną kostkę. Szynkę
również pokroić w kost­
kę i wym ieszać z jajka­
mi. P om idory umyć,
ściąć z nich wierzchy.
Z pom idorów wy-
. d rą ^ ć m iąższ i
przetrzeć go przez sit­
ko na so k Majonez wło­
2
Z IA L I
P R Z E P IS 74
CIEPŁE I ZIMNE PRZEKĄSKI
,^ /k c w (^ i h iw m /o /syw e
to znakomita przekąska przygotowana z plas­
terków pomidora, selera naciowego, szczypiorku i sosu sałatkowego.
1.
CIEPŁE I ZIMNE PRZEKĄSKI
stopień trudności
Koszt
Czas
30 minut
chować). Olej i ocet do­
brze wym ieszać, przy­
prawić solą i pieprzem.
Seler, szczypiorek i
. pom idory pokrojo­
ne w kostkę wrzucić do
miseczki, polać sosem,
wymieszać. Osiem pla­
sterków pomidorów ob­
łożyć farszem, przykryć
pozostałymi plasterka­
mi (posypać solą i pie­
przem). Na koniec oz­
dobić listkami selera i
szczypiorkiem , ułożyć
na półm isku przybra­
nym sałatą.
RADA
Do p rzyg oto w a nia
przekąski należy wy­
brać pom idory duże,
kształtne, jednolicie u-
barwione, jędne, z nie­
uszkodzoną skórką.
3
Składniki
dla 4 osób:
♦ 4 pomidory
♦ 2 łodygi selera
naciowego
♦ 1/2 pęczka szczypior­
ku
♦ 1 łyżka oleju
♦ 1 łyżeczka octu
winnego
♦ sól, pieprz
♦ kilka liści sałaty
informacja o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
264 razem
mała
- dla 4 osób
66 kcal • 1 porcja
Źródło
W i t .
A
i
C.
Przyrządzanie:
-I Pomidory umyć, po-
I. kroić w plasterki. 16
plasterków odłożyć, po­
zostałe pokroić w kost­
kę.
Seler i szczypiorek
. opłukać, drobrx) po­
kroić (kilka gałązek za­
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin