Kurczak i indyk.pdf
(
18193 KB
)
Pobierz
^S ira za A /1
'
IIAŁ
(
rn z-cirio
KURCZAK I INDYK
^ i^ c z e ac/Aa ca so.^ie/j/^'zcuA io^/^/n
Gdy indycze udka z warzywami pojawią się na naszym stole, wówczas
obiad zamieni się w prawdziwą ucztę.
7.
KURCZAK I INDYK
ze
u r
□
Stopień trudności
[77^ Koszt
Czas
1 godzina i 45 minut
P rz^otow anie
45 minut
PiecMnie
LU
1 godzina
Temperatura pieczenia
200°C
S kładniki
dla 4 osób:
' 2 udka indycze
■ 8 plastrów
gotowanej szynki
♦ 6 łyżek oleju
♦ 30 dag pieczarek
♦ 2 cebule
' 1 /2 1 rosołu
drobiowego
♦ 1/2 I czerwonego
w ina wytrawnego
♦ szczypta słodkiej
papryki
♦ natka pietruszki
♦ biały pieprz, sól
♦ 1/2 szklanki śmie
tany
Przyrządzanie:
solą i pieprzem. Pod przyprawić papryką p ia
sm ażyć przez kilka mi przem i solą.
nut na patelni na roz
grzanym oleju, a na
M ięso polać so-
stępnie przełożyć do ża
. sem i posypać d a
roodpornego naczynia. żą ilością posiekanej
natki. Potrawę p o d a
Cebule obrać, drob-
wać z warzyv\ami.
. no pokroić i dodać
do m ięsa Szynkę po
kroić w drobną kostkę.
R AD A
Pieczarki umyć, obrać
Przed obróbką ciepl
ze skórki, przekroić na
połówki. Razem z szyr> ną drób należy d a
kładnie opłukać w zim
ką dodać do indyka
poddusić jeszcze chwi nej wodzie. Nie należy
lę i zalać rosołem.
go moczyć, gdyż p a
woduje to utratę roz
Naczynie wstawić
puszczalnych w wa
.d o piekarnika n a
dzie białek i składni-
grzanego do tem pe ra
kćw mineralnych.
tu ry 20CPC i piec około
60 m inut. Podczas p ia
Przyrządzając świeży
czenia mięso od czasu
drób, należy spraw
do czasu polewać po dzić, czy został dokład
wstałym sosem.
nie oskubany.
5
2
3
1
Mięso opłukać, o-
suszyć, posypać
Po upieczeniu mię-
. so wyjąć na gorący
półmisek. W tym czasie
do sosu z pieczenia d a
dać w ino i śmietanę, z a
gotować, a następnie
4
Informacja o Drodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
2320 razem
-dla 4 osób
średnia
580 kcal -1 porcja
Źródło fosforu.
KURCZAK I INDYK
ltx
• ^
...
rmm
Pieczeń z indyczki je st łubianą potrawą. Tym razem spróbujm y ją podać
z przepysznym farszem serowo-jarzynowym.
7.
KURCZAK l INDYK
a .s z e /Y )((m /ia
□
ić je ria pół i gotować
-I Oczyścić marchew, w osobnej wodzie o k 20
l.w yn ^^:. obrać i po m inut
Pozostałe pory o c ^
kroić w małe plasterki.
Czas
śdć, wymyć i poknob
Obgotować przez 5 mi
1 godzina i 45 minut
nut we wrzącej, osobnej na małe kaAałeczki. Po
Przygotowanie
30 minut
wDdzie.
na sicie. midory wymyć i pokroić
Pieczenie
w
Oczyścić 10 dag p(> cząstki. Krótko przed
1 godzina i 15 minut
. ra, wymyć i pokroić podaniem pieczeni roz
f T l Temperatura pieczenia
grzać rTa patelni olej i prze-
w krążki.
L L i
200
°c
Utrzeć na gładką smażyć na nim pory. Na
, masę twanóg, 2 łyżki stępnie rozprcwkizić ro
musztardy i żóB<o. Do sołem i dusić około 5 mi
S kładniki dla 4 osób:
prawić do smaku solą
nut Dodać pomidory i
♦ 1 kg piersi indyczej
i pieprzem. Dodać obgo ziemniaki, leWro wymie
w k ^ a łk u
towaną marchawkę i por. szać, doprawić do srnaku
Mięso wymyć i osuszyć.
♦ 30 dag młodej
solą i pieprzem.
marchewki
Ostrożnie wyciąć
Powstały podczas
. w mięsie kieszeń
♦ 40 dag pora
.pieczenia sos prza
i wypełnić ją prz^otcwa- cedzić, dodać śmietanę,
♦ 25 dag chudego
nym nadzjeniem dbając zagotować. Mieszając po
twarożku
♦ 1 pęczek włoszczyzny o to, żeby nie byb pu łączyć z zasmażką i jesz
stych miejsc.
cze raz zagotować. Do
♦ 40 dag ziemniaków
N astanie spiąć kie- prawić do smaku p ia
♦ 4 pomidory
.szeń wykateczkami
przem i musztardą
♦ 1/2 szklanki rosołu
i ścisnąć mocno nitką
Indyczkę ubżyć wraz
(instant)
Piec w nagrzanym u-
.z odrotiną sosu na
♦ 1/2 opakowania
' przednio do temperatury
śmietany kremówki
20C)°C piekarniku około dużym półmisku.
(100 g)
1 godzirr/ i 15 m inut
♦ 1 żółtko
Włoszczyznę dobrze
Informacia o Dfodukde
Zaw. tłuszczu
Keilorie
♦ 3-4 łyżki musztardy
.oczyścić, wymyć i
3160 razem
pokroić na spore kawałki.
♦ 2-3 łyżki oleju
średnia
-dla 4 osób
♦ 2 łyżki złotej zasmażki Zalać dwoma szklanka-
790kcal-1 porqa
' mi wody. Na jarzynkę
♦ sól, pieprz
Źródło
W it.
BI, B2
i
żelaza.
obrać ziemniaki, przekro
stopień trudności
Przyrządzanie:
7
2
3
4
8
5
9
6
Plik z chomika:
lewsyberyjski
Inne pliki z tego folderu:
Ciepłe desery.pdf
(17481 KB)
Sosy.pdf
(15524 KB)
Zapiekanki.pdf
(18419 KB)
Dania główne z warzyw.pdf
(18065 KB)
Ryż i makarony.pdf
(17333 KB)
Inne foldery tego chomika:
17 mgnień wiosny
2000 lat chrześcijaństwa
5 praw natury
Czechy i nie tylko
Dokumenty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin