Przysmaki z warzyw i owoców.pdf

(2706 KB) Pobierz
:
ia ł
1
WARZYWA I OWOCE
PRZYSMAKI Z WARZYW I OWOCÓW
r/a /u '/:/ /buraczane z
.
orzec/otot/m
- niezastąpione na eleganckim
party i przy codziennym domowym obiedzie.
1.
PRZYSMAKI Z WARZYW I OWOCÓW
t/a/a/bu buraczane z c/ibesn orzcc/ouujm
Stopień trudności
Koszt
Czas
55 minut
Przygotowanie
35 minut
Gotowanie
20 minut
Składniki dla 2 osób:
♦ 30 dag buraków ćwi­
kłowych
♦ 8 łyżek płatków owsia­
nych
♦ 3 dag łuskanych orze­
chów włoskich
♦ 150 ml jogurtu natural­
nego
♦ 1 łyżeczka oliwy z oli­
wek
♦ 1 jajko
♦ sól, świeżo zmielony
czarny pieprz
♦ tłuszcz do smażenia
g oto w ać w niew ielkiej a n a stę p n ie osączyć
ilości lekko o s o b n e j w o­ z tłuszczu. Podawać na
d y około 20 m inut. O stu­ g o rą co razem z dipem .
dzić na sicie.
W m ise czce roz-
. trze p a ć jajko. Na
W ten sam sposób
patelni rozgrzać tłuszcz.
można przyrządzić in­
P la stry b u ra k ó w m a­
ne warzywa korzenio­
czać w jajku i paniero­
we np. marchew, se­
w ać w płatkach owsia­
ler.
nych. Płatki m ocn o przy­
cisnąć do plastrów bura­
Informacja o produkcie
ków, aby w czasie sm a­
Kalorie
Zaw. tłuszczu
żenia nie odpadły.
960 razem -
B uraczane ta larki
dla 2 osób
średnia
480 kcal -1 porcja
. u s m a żyć z o b u
stron
na c h ru p ią co ,
Źródło wit. A, B, C oraz potasu i sodu.
3
RADA
4
Przyrządzanie:
- i Orzechy d ro bn o po-
I . siekać, po czym d o ­
dać do jogurtu. Dopra­
wić solą i pieprzem. Na­
stępnie dom ieszać oli­
wę i jeszcze raz dop ra ­
wić.
Buraki obrać, po-
. kroić na p la stry
grubości 1 cm, po czym
2
!IAŁ2_____________________________________ W Ą R ^ W ^ O W O C E
PRZYSMAKI Z WARZYW I OWOCÓW
^Sałatka (/>moy/'o//ou>a
Ta w yśm ienita
sałatka uw iogro/ioam
nie tylko m ieni się kolorami, ale i kusi
różnorodnością sm aku i aromatu.
2.
PRZYSMAKI Z WARZYW I OWOCÓW
<Sa/aźAa
o H A ia ^ r o n o t a iz
Czas
55 minut
Składniki dla 4 osób:
♦ 20 dag ciemnych wino­
gron
♦ 15 dag jasnych wino­
gron
♦ 1 pomarańcza
♦ 1/2 czerwonego jabłka
♦ 25 dag selera naciowe­
go
♦ 5 dag łuskanych orze­
chów włoskich
♦ 75 ml jogurtu
♦ 50 ml gęstej śmietany
♦ 1-2 łyżki soku cytryno­
wego
♦ sos worcester
♦ sól, świeżo zmielony
pieprz
Przyrządzanie:
Winogrona umyć,
.oberw ać z łody­
żek. Ciemne winogro­
na przepołowić i oczy­
ścić z pestek. Z poma­
rańczy wykroić fileciki
miąższu, sok zacho­
wać. Kilka cząsteczek
pomarańczy odłożyć
do dekoracji.
Jabłko umyć, po-
. kroić na ćwiartki,
oczyścić z gniazda
nasiennego, pokroić
w wąskie słupki albo
zetrzeć na grubej tar­
ce. Owoce delikatnie
wymieszać.
Seler umyć, oczy-
. ścić, pokroić w
cienkie plasterki, do­
dać do owoców.
Orzechy uprażyć
. na patelni bez
tłuszczu, po czym od­
stawić do ostygnięcia.
Cztery ładne połówki
odłożyć do dekoracji,
resztę drobno posie­
kać.
Jogurt rozetrzeć
. gładko ze śmieta­
ną. Doprawić do sma­
ku solą i pieprzem.
Owoce wymieszać z
orzechami i dressin-
giem z jogurtu. Dopra­
wić sokiem cytryno­
wym i sosem worce­
ster. Gotową sałatkę
udekorować cząstka­
mi pomarańczy i orze­
chami.
2
RADA
Kupując winogrona
należy wybierać gro­
na z mocnymi łodyga­
mi i kształtnymi, peł­
nymi , nie uszkodzo­
nymi owocami. Doj­
rzałe winogrona zielo­
ne mają bursztyno-
wo-żółty odcień, pur­
purowe zaś powinny
być ciemne, bez zie­
lonkawego zabarwie­
nia.
Informacja o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
960 razem -
dla 4 osób
mała
240 kcal -1 porcja
Źródło wit. A, C oraz soli mineralnych.
3
4
-JAŁ3
WARZYWA I OWOCE
PRZYSMAKI Z WARZYW I OWOCÓW
Te kolorowe dipy można przyrządzić w mgnieniu oka. Będą one znakomitym
dodatkiem do warzyw przygotowanych pod różną postacią.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin