Kawowiec z owocami.docx

(143 KB) Pobierz

Kawowiec z owocami

To ciasto nie tylko kusi swoim wyglądem, ale i wspaniale smakuje. Dzięki owocom jest soczyste, delikatne i co bardzo ważne, niezbyt kaloryczne, bo nie dodaje się do niego tłuszczu. I zawsze się udaje.

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\bc19765dc8c0c46b7bfcb1d608f83ce1381bf911.jpeg

RedakcjaPP

Dodany przez: RedakcjaPP

·                      opublikowany: 18.05.2012

·                      oryginalny autor: Stanisława Dyba, Lwówek Śląski

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawowiec-z-owocami-3

Kawowiec z owocami

Składniki

Biszkopt ciemny:
● 2 duże czubate łyżki mąki wrocławskiej lub tortowej
● 2 duże czubate łyżki mąki ziemniaczanej
● 1 łyżka kakao
● 1 łyżka kawy mielonej
● 6 jajek
● 1 szklanka cukru
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
● gotowy dowolny krem do tortów
● mleko do kremu (wg przepisu na opakowaniu)
● wiórki czekoladowe
● dowolne owoce

Sposób przygotowania przepisu:

·                Kawowiec z owocami1. Białka ubijamy na sztywno,
dodajemy cukier, dalej ubijając.
Do piany z białek wbijamy
po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Do ubitej masy jajecznej
dodajemy wszystkie składniki
wymieszane z proszkiem do
pieczenia i lekko mieszamy.
Ciasto pieczemy w temperaturze
180 °C ok. 35 minut.

·                2. Krem do tortów ubijamy
w schłodzonym mleku (light),
nie dodajemy tłuszczu.

·                3. Przekrojony biszkopt przekładamy
kremem i owocami
(porzeczki, jagody albo maliny,
mogą być z kompotu). Wierzch
kawowca możemy posypać
wiórkami czekoladowymi.

Porady

● Do ciasta można również użyć dowolnych owoców mrożonych (najlepiej jagodowych), które wcześniej należy oczywiście rozmrozić i ewentualnie posypać cukrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin