Kawowiec z owocami
To ciasto nie tylko kusi swoim wyglądem, ale i wspaniale smakuje. Dzięki owocom jest soczyste, delikatne i co bardzo ważne, niezbyt kaloryczne, bo nie dodaje się do niego tłuszczu. I zawsze się udaje.
Dodany przez: RedakcjaPP
· opublikowany: 18.05.2012
· oryginalny autor: Stanisława Dyba, Lwówek Śląski
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawowiec-z-owocami-3
Składniki
Biszkopt ciemny:● 2 duże czubate łyżki mąki wrocławskiej lub tortowej● 2 duże czubate łyżki mąki ziemniaczanej● 1 łyżka kakao● 1 łyżka kawy mielonej● 6 jajek● 1 szklanka cukru● 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:● gotowy dowolny krem do tortów● mleko do kremu (wg przepisu na opakowaniu)● wiórki czekoladowe● dowolne owoce
Sposób przygotowania przepisu:
· 1. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, dalej ubijając.Do piany z białek wbijamypo jednym żółtku i dalej ubijamy.Do ubitej masy jajecznejdodajemy wszystkie składnikiwymieszane z proszkiem dopieczenia i lekko mieszamy.Ciasto pieczemy w temperaturze180 °C ok. 35 minut.
· 2. Krem do tortów ubijamyw schłodzonym mleku (light),nie dodajemy tłuszczu.
· 3. Przekrojony biszkopt przekładamykremem i owocami(porzeczki, jagody albo maliny,mogą być z kompotu). Wierzchkawowca możemy posypaćwiórkami czekoladowymi.
Porady
● Do ciasta można również użyć dowolnych owoców mrożonych (najlepiej jagodowych), które wcześniej należy oczywiście rozmrozić i ewentualnie posypać cukrem.
Lena.501