Makaron curry z wieprzowiną - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1693 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM6
Makaron curry z
wieprzowiną
#####
$
%
4.8
(49 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
Liczba porcji
4 porcje
Składniki
300 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej
w paski (2 x 4 cm)
20 g sosu sojowego
30 g oleju sezamowego z pierwszego
tłoczenia
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
40 g orzeszków ziemnych, prażonych,
solonych
10 g kolendry, świeżej, tylko liście
2 zielone cebulki ze szczypiorkiem,
pokrojone w 5 mm plastry
100 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm
plastry
180 g żółtej papryki, bez gniazd
nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
1 łyżka żółtej pasty curry (patrz
wskazówka)
400 g mleczka kokosowego
1 - 2 łyżki wody
1 łyżeczka sosu rybnego
�½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
250 g różyczek brokułu
120 g azjatyckiego makaronu
pszennego, grube nitki (np. makaron
Mee/Mi instant), podzielonego na
kawałki (patrz wskazówka)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania
1
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej polędwicę
wieprzową, sos sojowy i 10 g oleju
sezamowego, dodać czosnek,
wymieszać, odstawić do
zamarynowania na 10 min.
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć orzeszki
ziemne i kolendrę, rozdrobnić
3
s/obr. 8.
Przełożyć do drugiej
miski, dodać zieloną cebulkę,
wymieszać, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać
pozostałe 20 g oleju sezamowego,
dodać cebulę, dusić
3 min/120°C/
/obr.
1.
Dodać zamarynowaną polędwicę
wieprzową upewniając się, że jest
równomiernie rozłożona na dnie
naczynia miksującego, rumienić
Wysokie temp.
.
W tym czasie
włożyć koszyczek do dużej miski.
Odsączyć wieprzowinę z cebulą
przez koszyczek w misce, płyn
pozostały z rumienienia mięsa
zachować. Koszyczek przykryć,
odstawić w ciepłe miejsce.
Do naczynia miksującego włożyć
marchewkę i paprykę, dodać płyn
zachowany z rumienienia mięsa,
pastę curry, mleczko kokosowe,
sos rybny, wodę, i pieprz. Na
pokrywę naczynia miksującego
nałożyć dolną część przystawki
Varoma, odważyć do niej brokuł,
gotować na parze
15 min/Varoma/
/obr. .
Zdjąć przystawkę
Varoma, odstawić.
7
Do naczynia miksującego dodać
makaron, wymieszać kopystką,
ponownie nałożyć przystawkę
Varoma, gotować na parze
3
min/Varoma//obr.
.
W tym
czasie wymieszać w miseczce 1-2
łyżki wody ze skrobią
kukurydzianą, odstawić.
8
Zdjąć przystawkę Varoma,
odstawić. Do naczynia
miksującego dodać mieszankę
wody ze skrobią kukurydzianą,
ponownie nałożyć przystawkę
Varoma, gotować na parze
1
min/Varoma//obr.
.
Zdjąć
przystawkę Varoma, odstawić.
Makaron curry i ugotowane na
parze brokuły przełożyć do
głębokich misek, dodać
zrumienioną wieprzowinę,
wymieszać. Udekorować
mieszanką orzechów, kolendry i
cebulki.
9
Makaron curry z wieprzowiną
podawać bezpośrednio po
przygotowaniu jako danie główne.
2
3
4
5
6
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1915 kJ / 456 kcal
Białko
28 g
Węglowodany
36.5 g
Tłuszcz
36 g
Błonnik
7.7 g
Przybory kuchenne
duża miska, miska, miseczka, głębokie
miski
Wskazówki i podpowiedzi
Azjatycki makaron pszenny, np.
makaron Mee/Mi instant (o czasie
przygotowania 3-4 min), dostępny jest w
supermarketach i sklepach
dedykowanych produktom kuchni
azjatyckiej.
Zależnie od preferencji można
zwiększyć ilość pasty curry lub wybrać
inny rodzaj (mniej lub bardziej pikantny).
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
WIĘCEJ SMAKU
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Drożdżowe kluski z
gotowanym mięsem
#####
4.4
#
1godz. 30min
(
Fasolk
szybko
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin