Krówki toffi - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1638 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM6
Krówki toffi
#####
$
%
3.2
(13 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
2godz.
Liczba porcji
100 sztuk
Składniki
600 g cukru
300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego (patrz wskazówka)
60 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
naturalnego (opcjonalnie)
1000 g wody, do Mycia Wstępnego
1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego
Sposób przygotowania
1
Aby uzyskać najlepszy rezultat
przy użyciu trybu Karmelizowania,
użyte składniki muszą dokładnie
odpowiadać podanej ilości i
opisowi. Rozpoczęcie gotowania
powinno nastąpić natychmiast po
włożeniu składników do naczynia
miksującego.
Formę (20 x 20 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać
cukier, dodać śmietanę, sok z
cytryny i masło, uruchomić
Karmelizowanie
.
Masę
pozostawić w naczyniu
miksującym, do momentu aż
osiągnie temp. 80°C (ok. 1 godz.).
Dodać ekstrakt waniliowy,
wymieszać
7 min/obr. 1.
Masę na
krówki przełożyć do
przygotowanej wcześniej formy,
równomiernie rozprowadzić,
odstawić na równej, płaskiej
powierzchni do całkowitego
ostudzenia. Za pomocą kopystki
zgarnąć pozostałości masy
karmelowej z krawędzi naczynia
miksującego, aby pokrywa
naczynia miksującego mogła
zostać bezpiecznie zamknięta w
trybie Mycia Wstępnego.
Do naczynia miksującego wlać
wodę i ocet, uruchomić
Mycie
Wstępne
.
Zastygniętą masę na krówki wyjąć
z formy, chwytając za krańce
papieru do pieczenia, następnie
pokroić ostrym nożem na 2 cm
kawałki.
Krówki toffi podawać
bezpośrednio po przygotowaniu
lub przechowywać w
hermetycznym pojemniku, w
lodówce (patrz wskazówka).
2
3
4
5
6
7
Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
157 kJ / 38 kcal
Białko
0g
Węglowodany
6g
Tłuszcz
1g
Błonnik
0g
Tagi
#Dzień Matki
Przybory kuchenne
papier do pieczenia, hermetyczny
pojemnik, kwadratowa forma do
pieczenia (20 x 20 cm), ostry nóż,
lodówka
Wskazówki i podpowiedzi
Sok z cytryny zapobiega krystalizacji i
ewentualnemu przypaleniu cukru, jednak
nie zmienia smaku karmelu.
Krówki toffi należy przechowywać 1-2
tygodnie, w hermetycznym pojemniku, w
lodówce, ponieważ pozostawione bez
przykrycia poza lodówką będą
absorbować wilgoć z powietrza oraz
utracą nadaną im formę. Przed
zamknięciem w pojemniku najlepiej
owinąć je oddzielnie arkuszami do
papieru do pieczenia.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
WIĘCEJ SMAKU
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Deser jagodowy z kaszy
(
jaglanej
#####
4.4
#
40min
Kokos
budyń
sosem
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin