Pierogi z grzybami i karpiem - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1526 KB) Pobierz
+
Menu
Składniki
Sposób przygotowania
*
Wartości odżyw
TM5
TM6
Pierogi z grzybami i
karpiem
#####
$
%
4.0
(1 ocena )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
1godz. 5min
Czas całkowity
2godz. 35min
Liczba porcji
6 porcji
Składniki
Farsz
40 g grzybów, suszonych
500 g wody, gorącej
20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
100 g cebuli, przekrojonej na pół
150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
2 goździki
500 g dzwonków karpia, świeżych, o
grubości ok. 2 cm
1 - 2 łyżeczki soli
�½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
mielonego
20 g bułki tartej
Ciasto
250 g wody, ciepłej, plus dodatkowa
ilość do gotowania
1 jajko
20 g oleju
560 g mąki pszennej, plus dodatkowa
ilość do oprószenia blatu
1 szczypta soli
Sposób przygotowania
Farsz
1
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej grzyby, dodać
wodę, odstawić na 30 min do
namoczenia.
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć natkę
pietruszki, rozdrobnić
3 s/obr. 8.
Przełożyć do innego naczynia,
odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
cebulę i marchewkę, rozdrobnić
5
s/obr. 5.
Składniki zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno
naczynia miksującego. Dodać
namoczone grzyby wraz z wodą z
namaczania i goździki.
Do naczynia miksującego włożyć
koszyczek, odważyć do niego
karpia, gotować na parze
20
min/Varoma/obr. 1.
Ostrożnie
wyjąć koszyczek przy pomocy
kopystki, odstawić na 30 min do
ostudzenia. Karpia obrać ze skóry,
usunąć ości. Opróżnić naczynie
miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć
mięso z karpia, dodać sól i pieprz,
rozdrobnić
10 s/obr. 5.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i
bułkę tartą, wymieszać
15 s/obr. 4.
Przełożyć do innego naczynia,
odstawić. Umyć naczynie
miksujące.
2
3
4
5
6
Ciasto
7
Do naczynia naczynia miksującego
wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę
i sól, wyrobić
1 min/.
Ciasto
przełożyć na oprószony mąką blat,
rozwałkować na grubość 2-3 mm i
szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać
krążki.
8
Na środku każdego krążka kłaść
ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać
brzegi pierogów, dokładnie je
dociskając. Pierogi wrzucać do
osolonej, wrzącej wody, gotować
3-4 min od wypłynięcia na
powierzchnię.
9
Pierogi z grzybami i karpiem
podawać na ciepło, bezpośrednio
po przygotowaniu.
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2489 kJ / 594 kcal
Białko
42 g
Węglowodany
80.3 g
Tłuszcz
12.8 g
Cholesterol
146.7 mg
Błonnik
6g
Tagi
#Boże Narodzenie
Przybory kuchenne
miska, wałek do ciasta, garnek (ok. 3-4 l)
Wskazówki i podpowiedzi
Przepis „Bułka tarta” znajduje się w
książce podstawowej do TM5 „Kulinarne
ABC” na str. 32 i kolekcji o tym samym
tytule znajdującej się na platformie
Cookidoo®.
Pierogi z grzybami i karpiem można
podawać z roztopionym masłem lub
smażoną cebulą.
Pierogi z grzybami i karpiem doskonale
smakują również podsmażone na
patelni.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
THERMOMIX® SEZONOWO
13 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Filet z białej ryby,
(
ziołowy ryż i warzywa…
na parze
50min
#####
4.4
#
Penne
śmieta
łososie
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin