Świąteczne ciasto z bakaliami - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1699 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Świąteczne ciasto z
bakaliami
#####
$
%
3.8
(5 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
4godz. 10min
Liczba porcji
10 kawałków
Składniki
250 g rodzynek
125 g żurawiny, suszonej
350 g śliwek suszonych, bez pestek
175 g masła, pokrojonego na kawałki
175 g miodu
125 g likieru migdałowego, np. amaretto
10 g skórki otartej z pomarańczy,
ekologicznej, bez białych błonek
60 - 70 g soku z pomarańczy, świeżo
wyciśniętego
175 g brązowego cukru
1 łyżeczka korzennej przyprawy do
piernika
2 łyżki kakao
3 jajka
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
1
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej rodzynki i
żurawinę, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
suszone śliwki, rozdrobnić
4-6
s/obr. 5.
Przełożyć do miski z
rodzynkami i żurawiną, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
masło, dodać miód, likier, skórkę z
pomarańczy, sok z pomarańczy,
cukier, przyprawę korzenną, kakao
i suszone owoce z miski, gotować
12 min/100°C//obr. 2.
Przełożyć
do innego naczynia, odstawić na 1
godz. do ostudzenia.
Rozgrzać piekarnik do temp.
150°C. Spód tortownicy (Ø 24 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia,
odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
przygotowaną wcześniej masę,
dodać jajka, mąkę i proszek do
pieczenia, wymieszać przy
pomocy kopystki
30 s//obr. 6.
Ciasto przełożyć do przygotowanej
wcześniej tortownicy, piec 2 godz.
(150°C). Ciasto pozostawić w
tortownicy, odstawić do
całkowitego ostudzenia.
Świąteczne ciasto z bakaliami
podawać jako deser.
2
3
4
5
6
7
Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2476 kJ / 591 kcal
Białko
5.9 g
Węglowodany
104.8 g
Tłuszcz
17.3 g
Cholesterol
97.4 mg
Błonnik
7g
Tagi
#Boże Narodzenie
#wegetariańskie
#przyjęcie
#urodziny
Przybory kuchenne
miska, tortownica (Ø 24 cm), papier do
pieczenia, piekarnik
Wskazówki i podpowiedzi
Jeśli zakupione suszone śliwki są
bardzo twarde, należy je przed
rozdrobnieniem pokroić na mniejsze
kawałki.
W punkcie 2. celowo wyciągamy z
naczynia miksującego rozdrobnione
suszone śliwki, aby na dnie naczynia
znalazło się masło oraz pozostałe
płynne składniki, zapobiegające
przywieraniu suszonych owoców w
trakcie gotowania składników ciasta.
Jeśli w punkcie 6. wbijemy po
upieczeniu patyczek do środka ciasta,
ciasto będzie wilgotne w środku.
Korzenną przyprawę do piernika można
wykonać samodzielnie w urządzeniu
Thermomix®. Do czystego i suchego
naczynia miksującego należy włożyć 4
laski cynamonu (połamane na kawałki),
dodać 1 czubatą łyżeczkę imbiru
mielonego, 1 całą gałkę muszkatołową,
10 ziarenek ziela angielskiego, 10 g
goździków, 25 nasion kardamonu
(wyłuskanych), 1 gwiazdkę anyżu i 20
ziarenek czarnego pieprzu, zmielić
1 min 30 s/obr. 10.
Składniki zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego. W razie potrzeby zmielić
ponownie
30 s/obr. 10.
Przyprawę
korzenną przesypać do szczelnie
zamykanego słoika.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
THERMOMIX® SEZONOWO
13 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Brownie z czerstwego
chleba
#####
4.7
#
(
Bombk
55min
###
3godz.
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin