Bigos z czerwonej kapusty - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1486 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Bigos z czerwonej kapusty
#####
$
%
5.0
(8 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1godz. 30min
Liczba porcji
6 porcji
Składniki
200 g kiełbasy, wieprzowej, wędzonej
(np. śląskiej lub toruńskiej), pokrojonej w
półplasterki
700 g czerwonej kapusty, pokrojonej na
5 cm kawałki
350 g jabłek, bez gniazd nasiennych,
pokrojonych na kawałki
100 g cebuli, przekrojonej na pół
50 g masła, pokrojonego na kawałki
100 g rodzynek
30 g soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego
10 - 20 g cukru
2 goździki
2 liście laurowe, suszone
200 g czerwonego wina, wytrawnego
150 - 200 g wody
1 - 2 łyżeczki soli
¼ - �½ łyżeczki pieprzu czarnego,
mielonego
10 - 20 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej kiełbasę,
odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
350 g czerwonej kapusty,
rozdrobnić
7 s/obr. 4.
Przełożyć do
innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
pozostałe 350 g kapusty,
rozdrobnić
7 s/obr. 4.
Przełożyć do
naczynia z rozdrobnioną wcześniej
kapustą, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
jabłka, rozdrobnić
8 s/obr. 4.
Przełożyć do naczynia z
rozdrobnioną kapustą.
Do naczynia miksującego włożyć
cebulę, rozdrobnić
4 s/obr. 5.
Cebulę zgarnąć kopystką ze
ścianek na dno naczynia
miksującego.
Dodać masło, dusić
3
min/120°C/obr. 1.
Dodać rozdrobnioną kapustę z
jabłkiem, rodzynki, sok z cytryny,
cukier, goździki, liście laurowe,
wino, 100-150 g wody, dusić
15
min/120°C//obr. 1.
Dokładnie
przemieszać kopystką, dusić
ponownie
15 min/120°C//obr. 1.
W tym czasie na suchej, rozgrzanej
patelni podsmażyć odważoną
wcześniej kiełbasę.
Do naczynia miksującego dodać
podsmażoną kiełbasę, sól, pieprz,
przemieszać kopystką, dusić
ponownie
15 min/120°C//obr. 1.
Dokładnie przemieszać kopystką,
dusić ponownie
15 min/120°C/
/obr.
1.
10
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić kubek,
odważyć do niego pozostałe 50 g
wody, dodać mąkę ziemniaczaną,
dokładnie wymieszać.
11
Do naczynia miksującego wlać
wodę wymieszaną z mąką
ziemniaczaną, dusić
3 min/120°C/
/obr.
1.
12
Bigos z czerwonej kapusty
podawać na ciepło z dodatkiem
pieczywa.
2
3
4
5
6
7
8
9
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1284 kJ / 306 kcal
Białko
10.4 g
Węglowodany
38.8 g
Tłuszcz
12.8 g
Cholesterol
40 mg
Błonnik
7.2 g
Tagi
#Boże Narodzenie
#łatwy
#bezglutenowe
#przyjęcie
#urodziny
Przybory kuchenne
patelnia do smażenia, miska, kubek
Wskazówki i podpowiedzi
W razie potrzeby wydłużyć w punktach
2. i 3. czas rozdrabniania kapusty o 3 s.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
THERMOMIX® SEZONOWO
13 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Drożdżowe kluski z
gotowanym mięsem
#####
4.4
#
1godz. 30min
(
Fasolk
szybko
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin