Ciastka panellets - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1393 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Ciastka panellets
#####
$
%
5.0
(1 ocena )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
1godz. 10min
Czas całkowity
25godz. 45min
Liczba porcji
30 sztuk
Składniki
250 g ziemniaków, mączystych,
ugotowanych poprzedniego dnia,
pokrojonych na kawałki
350 - 400 g cukru
500 g migdałów, mielonych
1 jajko
2 żółtka
20 g skórki otartej z cytryny,
ekologicznej, bez białych błonek
�½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
naturalnego
100 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki pszennej (opcjonalnie)
mak, ilość do obtoczenia ciastek
orzechy laskowe, mielone, ilość do
obtoczenia ciastek
wiórki kokosowe, ilość do obtoczenia
ciastek
migdały, ze skórką, całe, do dekoracji
wiśnie kandyzowane, do dekoracji
orzechy laskowe, łuskane, ze skórką,
całe, do dekoracji
Sposób przygotowania
1
Rozgrzać piekarnik do temp.
160°C. Blachę wyłożyć papierem
do pieczenia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
ziemniaki, dodać cukier, rozdrobnić
25 s/obr. 3.
Składniki zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno
naczynia miksującego.
Dodać mielone migdały, jajko,
żółtka, skórkę z cytryny i ekstrakt
migdałowy, wymieszać
15 s/obr. 6,
dokładnie przemieszać kopystką,
wymieszać ponownie
15 s/obr. 6.
Dodać skrobię ziemniaczaną i
mąkę, wymieszać
30 s/obr. 4,
dokładnie przemieszać kopystką,
wymieszać kolejne
20 s/obr. 4.
Powstałą masę przełożyć do
innego naczynia, odstawić.
Na 3 oddzielne talerze wysypać
mak, mielone orzechy laskowe i
wiórki kokosowe.
Z masy formować kulki (Ø 4 cm),
następnie od razu obtaczać w
przygotowanych sypkich
składnikach.
kulek obtoczyć w
maku, następnie w środek każdej z
nich włożyć migdał, kolejną
kulek obtoczyć w mielonych
orzechach, następnie w środek
każdej z nich włożyć kandyzowaną
wiśnię. Ostatnią część kulek
obtoczyć w wiórkach kokosowych,
następnie w środek każdej z nich
włożyć orzech laskowy.
Układać na przygotowanej
wcześniej blasze, piec ok. 25 min
(160°C). Upieczone ciastka
odstawić na blasze do ostudzenia.
8
Ciastka panellets podawać jako
deser.
2
3
4
5
6
7
Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
804 kJ / 192 kcal
Białko
4.5 g
Węglowodany
21.6 g
Tłuszcz
11 g
Cholesterol
23.7 mg
Błonnik
2.7 g
Tagi
#wegetariańskie
Przybory kuchenne
blacha i papier do pieczenia, piekarnik
Wskazówki i podpowiedzi
W punkcie 6. kulki ciasta przed
pieczeniem można również obtoczyć w
mielonych migdałach, siekanych
orzechach pistacjowych, orzechach
pinii, cynamonie lub kakao.
Migdały można zmielić w urządzeniu
Thermomix®. Do czystego i suchego
naczynia miksującego włożyć 250 g
płatków migdałów, zmielić
12 s/obr. 8.
Orzechy laskowe do obtoczenia ciastek
można zmielić w urządzeniu
Thermomix®. Do czystego i suchego
naczynia miksującego włożyć 250 g
orzechów, zmielić
8-10 s/obr. 7.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
THERMOMIX® SEZONOWO
13 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Deser jagodowy z kaszy
(
jaglanej
#####
4.4
#
40min
Kokos
budyń
sosem
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin