Piernik staropolski cz. II - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1994 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Piernik staropolski cz. II
#####
$
%
5.0
(4 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
98godz.
Liczba porcji
15 kawałków
Składniki
1200 g ciasta piernikowego, z przepisu
„Piernik staropolski cz. I”
200 - 230 g powideł śliwkowych
420 - 440 g masy marcepanowej
250 g gorzkiej czekolady, o zawartości
min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
80 g masła, pokrojonego na kawałki
Sposób przygotowania
1
Rozgrzać piekarnik do temp.
175°C. Trzy formy do pieczenia (30
x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem
do pieczenia, odstawić.
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej 400 g ciasta na
piernik, ciasto wyjąć z miski,
odstawić. Odważyć kolejne 400 g
ciasta na piernik, ciasto wyjąć z
miski, odstawić, odważyć kolejne
400 g ciasta na piernik, ciasto
wyjąć z miski, odstawić. Każdą z
części ciasta rozwałkować na
grubość ok. 0,5 cm.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć
przygotowane wcześniej formy.
Piec 20-25 min (175°C). Po
upieczeniu ciasto wyjąć z foremek
razem z papierem do pieczenia,
ułożyć na kratce, odstawić do
ostudzenia na ok. 30 min.
Do naczynia miksującego włożyć
powidła śliwkowe, gotować
2
min/95°C/obr. 1.
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej masę
marcepanową. Następnie
podzielić ją na dwie części. Każdą
rozwałkować do rozmiaru piernika,
odstawić.
Na 1 piernik wyłożyć �½ ilości
ciepłych powideł śliwkowych i 1
część rozwałkowanej masy
marcepanowej. Na niej ułożyć 2
piernik, wyłożyć pozostałą ilość
ciepłych powideł i 2 część
rozwałkowanej masy
marcepanowej. Przykryć 3
piernikiem, całość owinąć
arkuszem papieru do pieczenia i
czystą ściereczką kuchenną, lekko
docisnąć, odstawić do skruszenia
na 3-4 dni. Umyć i osuszyć
naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć czekoladę,
rozdrobnić
10 s/obr. 8.
Rozdrobnioną czekoladę zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno
naczynia miksującego.
Dodać masło, roztopić
3 min 30
s/70°C/obr. 1.
Powstałą polewę
czekoladową stopniowo wykładać
na piernik i rozsmarowywać na
wierzchu oraz bokach piernika,
odstawić do lodówki na 30 min,
aby czekolada zastygła.
9
Piernik staropolski podawać jako
deser.
2
3
4
5
6
7
8
Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2464 kJ / 588 kcal
Białko
8.8 g
Węglowodany
78 g
Tłuszcz
27.8 g
Cholesterol
78 mg
Błonnik
3.8 g
Tagi
#Boże Narodzenie
#wegetariańskie
#przyjęcie
Przybory kuchenne
papier do pieczenia, miska, wałek do
ciasta, formy keksowe (30 x 12 x 10
cm), kratka do studzenia, ściereczka
kuchenna, piekarnik, lodówka
Wskazówki i podpowiedzi
Gdy po wyjęciu z lodówki ciasto jest
zbyt twarde, aby je rozwałkować, należy
odstawić je w temp. pokojowej na
30-45 min, aby zmiękło.
W przypadku posiadania tylko jednej
foremki keksowej, pierniki można piec
również jeden po drugim.
Piernik staropolski bardzo długo
zachowuje świeżość. Wystarczy owinąć
go arkuszem papieru do pieczenia i
przechowywać w suchym i szczelnym
pojemniku do kilku tygodni.
Masę marcepanową można
przygotować samodzielnie w urządzeniu
Thermomix®. W tym celu należy do
czystego i suchego naczynia
miksującego wsypać 200 g płatków
migdałów, zmielić
20 s/obr. 7,
przemieszać kopystką, zmielić
ponownie
20 s/obr. 7.
Dodać 200 g
cukru pudru, 50 g likieru Amaretto i 1
łyżeczkę aromatu migdałowego,
zmiksować
20 s/obr. 7.
Przemieszać
kopystką, zmiksować ponownie
20
s/obr. 7.
Przemieszać kopystką,
zmiksować ponownie
20 s/obr. 7.
Gotowy marcepan przełożyć na deskę,
uformować kulę, przełożyć do miski,
przykryć folią spożywczą, odstawić do
lodówki na 1 godz. Następnie
postępować jak w punkcie 5.
Przed oblaniem piernika polewą
czekoladową warto umieścić go na
arkuszu papieru do pieczenia, aby
zapobiec rozlewaniu się polewy.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
THERMOMIX® SEZONOWO
13 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Brownie z czerstwego
chleba
#####
4.7
#
(
Bombk
55min
###
3godz.
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin