materialy o chlamydiozach.pdf

(59719 KB) Pobierz
Chlamydiozy bydła,
owiec i
świń
Dr n.wet. Małgorzata Klimowicz-Bodys
Chlamydiaceae
to bezwzględne pasożyty
wewnątrzkomórkowe, uprzednio uważane
za wirusy z powodu ich niewielkich
rozmiarów i zdolności przechodzenia przez
filtry o
średnicy
porów 0,45 µm.
Ze
względu na obecność
ściany
komórkowej, występowanie zarówno
kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA),
jak i rybonukleinowego (RNA),
rybosomów komórek prokariotycznych,
syntezę własnych białek, kwasów
nukleinowych, lipidów, a także wrażliwość
na liczne antybiotyki przeciwbakteryjne,
Chlamydiaceae
zostały uznane za
bakterie.
Chlamydie są Gram-ujemnymi bakteriami,
nierozmnażającymi się w powszechnie
stosowanych pożywkach bakteriologicznych.
Chlamydie można namnażać w zarodkach
kurzych oraz w różnych tkankach zwierzęcych,
czy komórkach hodowli tkankowej.
Zakażenie hodowli wciąż pozostaje najbardziej
czułym i swoistym sposobem wykrywania
wszystkich gatunków
Chlamydiae.
Identyfikacja
Chlamydiae
w hodowli opiera się na wykryciu
obecności ciałek wtrętowych. Ciałka wtrętowe,
które
łączą
się z Ab swoistymi dla rodzaju
Chlamydiae.
Charakteryzują się unikatowym
wewnątrzkomórkowym cyklem wzrostu,
trwającym 48 – 72godz.
Inicjuje go adhezja zakaźnego ciałka
elementarnego (infectious elementary body
– EB) do komórek gospodarza.
Ciałko elementarne to drobna struktura
o
średnicy
około 300 nm. Zawierająca
nukleoid. Jest to forma inwazyjna dla
komórki, do której wnika na drodze
fagocytozy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin