chrusciki.doc

(25 KB) Pobierz
Składniki

CHRUŚCIKI

Składniki

·         3 żółtka

·         3 łyżki śmietany – kwaśna

·         1 łyżka octu

·         1 łyżka cukru pudru

·         mąka

·         olej - ok. 1 litra

Etapy przygotowania

·         1

Wlej olej na miskę (im większa, tym więcej potrzebujesz oleju, ale też szybciej usmażysz chruściki), postaw na wolnym ogniu.

·         2

Wymieszaj w miseczce żółtka, śmietanę, ocet i cukier puder.

·         3

Dodawaj mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta na makaron czy pierogi.

·         4

Dokładnie wyrób ciasto, żeby nie było grudek.

·         5

Rozwałkuj jak najbardziej. Potnij rozwłakowane ciasto na paski o szerokości ok. 2-3 cm (zależy od gusu).

·         6

Każdy pasek pokrój ukośnie na prostokąty (z jednego paska zrób 3-4 prostokąty). Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie.

·         7

Zawijaj chruściki przeciągajc jeden z końców przez powstałą po nacięciu dziurkę. (świetna zabawa - uwielbiałam to jak byłam dzieckiem:))

·         8

Podczas całej pracy sprawdzaj olej. Jeśli nie masz wprawy i idzie ci to dość wolno (normalne na początku) to wstaw olej jak już będziesz miał/-ła wszystko gotowe.
Spalony olej psuje smak chruścików!

·         9

Wkładaj delikatnie chruściki na rozgrzany olej (nie może być zimny, bo chruściki będę twarde i tłuste).
Smaż z obu stron na złoty kolor.

·         10

Wyjmuj na papier śniadaniowy (żeby odsączyć tłuszcz).

·         11

Posyp wszystkie cukrem pudrem.
Smacznego!
I miłej zabawy! :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin