· 3 żółtka
· 3 łyżki śmietany – kwaśna
· 1 łyżka octu
· 1 łyżka cukru pudru
· mąka
· olej - ok. 1 litra
· 1
Wlej olej na miskę (im większa, tym więcej potrzebujesz oleju, ale też szybciej usmażysz chruściki), postaw na wolnym ogniu.
· 2
Wymieszaj w miseczce żółtka, śmietanę, ocet i cukier puder.
· 3
Dodawaj mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta na makaron czy pierogi.
· 4
Dokładnie wyrób ciasto, żeby nie było grudek.
· 5
Rozwałkuj jak najbardziej. Potnij rozwłakowane ciasto na paski o szerokości ok. 2-3 cm (zależy od gusu).
· 6
Każdy pasek pokrój ukośnie na prostokąty (z jednego paska zrób 3-4 prostokąty). Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie.
· 7
Zawijaj chruściki przeciągajc jeden z końców przez powstałą po nacięciu dziurkę. (świetna zabawa - uwielbiałam to jak byłam dzieckiem:))
· 8
Podczas całej pracy sprawdzaj olej. Jeśli nie masz wprawy i idzie ci to dość wolno (normalne na początku) to wstaw olej jak już będziesz miał/-ła wszystko gotowe. Spalony olej psuje smak chruścików!
· 9
Wkładaj delikatnie chruściki na rozgrzany olej (nie może być zimny, bo chruściki będę twarde i tłuste). Smaż z obu stron na złoty kolor.
· 10
Wyjmuj na papier śniadaniowy (żeby odsączyć tłuszcz).
· 11
Posyp wszystkie cukrem pudrem. Smacznego! I miłej zabawy! :)
Marchewa-114