PRZEPISY.doc

(22 KB) Pobierz
30 dkg

               30 dkg. Mąki

5 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szkl. Cukru

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

3 galaretki wiśniowe bez cukru

0,5 l mleka

 

Margarynę, cukier utrzeć. Dodać całe jajka z mąką.

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 1 łyżkę kakao.

Ciemne ciasto położyć na spód, jasne na wierzch, położyć na nie wiśnie. Piec w 180.

 

Na wystudzone ciasto wylać gęstą galaretkę (3 galaretki rozpuszczone w 1l wody.

Budynie rozmieszać w małej ilości wody i ugotować w 0,5 l mleka z 3 łyżeczkami cukru.

1 Kasie wymieszać z budyniami. Polewa na wierzch.

Polewa:

0,5 margaryny, 3 łyżki wody, 3łyżki cukru, 2 łyżki kakao.

 

SMACZNEGO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JABŁECZNIK

 

40 dkg mąki

1 margaryna

1 szkl. Cukru

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

trochę mleka

1-1,5 kg. Jabłek startych

2 jajka

Wszystko zagnieść i podzielić na 2 części.

Jedną rozłożyć na blachę a na nią jabłka i przykryć 2 częścią ciasta.

Ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

 

 

KRUSZANIEC

 

1 kostka Kasi (1łyżka smalcu)

½ kg mąki

5 jaj (żółtka)

2 łyżki cukru

1 ½ łyżki proszku do pieczenia

Wszystko to zagnieść

 

kakao

 

1 łyżka czubata mąki kartoflanki lub kisiel

1 szkl. Cukru do piany

Pianę ubić na sztywno dodając kartoflankę i wylać na owoce

 

Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać kakao.

Biała część na spód potem część z kakaem , następnie owoce,piana,i utaaarte ciasto.

 

SMACZNEGO

 

                                                                                       

Zgłoś jeśli naruszono regulamin