30 dkg. Mąki
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl. Cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 galaretki wiśniowe bez cukru
0,5 l mleka
Margarynę, cukier utrzeć. Dodać całe jajka z mąką.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 1 łyżkę kakao.
Ciemne ciasto położyć na spód, jasne na wierzch, położyć na nie wiśnie. Piec w 180.
Na wystudzone ciasto wylać gęstą galaretkę (3 galaretki rozpuszczone w 1l wody.
Budynie rozmieszać w małej ilości wody i ugotować w 0,5 l mleka z 3 łyżeczkami cukru.
1 Kasie wymieszać z budyniami. Polewa na wierzch.
Polewa:
0,5 margaryny, 3 łyżki wody, 3łyżki cukru, 2 łyżki kakao.
SMACZNEGO
40 dkg mąki
1 margaryna
1 szkl. Cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
trochę mleka
1-1,5 kg. Jabłek startych
2 jajka
Wszystko zagnieść i podzielić na 2 części.
Jedną rozłożyć na blachę a na nią jabłka i przykryć 2 częścią ciasta.
Ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
1 kostka Kasi (1łyżka smalcu)
½ kg mąki
5 jaj (żółtka)
2 łyżki cukru
1 ½ łyżki proszku do pieczenia
Wszystko to zagnieść
kakao
1 łyżka czubata mąki kartoflanki lub kisiel
1 szkl. Cukru do piany
Pianę ubić na sztywno dodając kartoflankę i wylać na owoce
Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać kakao.
Biała część na spód potem część z kakaem , następnie owoce,piana,i utaaarte ciasto.
Marchewa-114