Dieta i suplementacja w piłce nożnej_dr Jakub Czaja - wersja dla PZPN.pdf

(6226 KB) Pobierz
Dieta i suplementacja w piłce nożnej
dr farm. Jakub Czaja
Agenda
Charakterystyka wysiłku
Wydatek energetyczny
Źródła energii
Glikogen a wysiłek fizyczny
Inne źródła energii
Zapotrzebowanie na węglowodany
Żywienie przed, w trakcie i po wysiłku
Nawadnianie i elektrolity
Antyoksydanty i regeneracja
Kofeina a wysiłek fizyczny
Witaminy i minerały
Dieta i suplementacja w piłce nożnej
2
Charakterystyka wysiłku
Piłkarze
trenują średnio
7 – 10 razy
w tygodniu po
1,5 – 2 godziny
w sesji treningowej, co
daje
10 – 18 godzin
treningu spędzonego na boisku
Dodatkowo dochodzą sesje treningowe na siłowni,
2 – 3 razy
w tygodniu po
1,5 – 2 godziny
, co daje dodatkowe
3 – 6 godzin
treningu
[Burke i in., 2007; Galloway, 2010]
Piłka nożna jest sportem charakteryzującym się pracą mieszaną tlenowo-beztlenową, średnio
wykonywaną na poziomie
85% HRmax
(70
– 75% VO
2
max)
Podczas jednego meczu piłkarz może podejmować się nawet
1000 – 1500
różnych rodzajów
aktywności o różnej intensywności, tempie i kierunku
Temperatura ciała może wzrastać do 39-40°C (pod koniec meczu)
[Bangsbo i in., 2007; Burke i in., 2007; Mohr, 2010]
Dieta i suplementacja w piłce nożnej
3
Charakterystyka wysiłku
Piłkarze
pokonują średnio
8 – 12 km
podczas jednego meczu, a długość biegu uzależniona jest
od pozycji na boisku:
4 km
Chodzenie
25%
Sprint
11%
8 – 9 km
Jogging
37%
Bieg do tyłu
7%
10 – 12 km
9 – 11 km
Bieg o umiarkowanej intensywności
20%
Burke i in., 2007; Galloway, 2010; Reilly i in., 1976 i 1990
Dieta i suplementacja w piłce nożnej
4
Wydatek energetyczny
Średni dzienny wydatek
energetyczny piłkarza
szacuje się na
12 – 16
MJ/dobę
tj.
3000 – 4000
kcal/dobę
Średni koszt energetyczny w
ciągu
90 minut
gry to
800
-1200 kcal
w zależności od
masy ciała i intensywności
gry
Jeukendrup, Gleeson, 2010
Dieta i suplementacja w piłce nożnej
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin