Kwasy omega-3 pomagajš zapobiec chorobom, zachować młodoć i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 sš niezbędne zwłaszcza kobietom w cišży i małym dzieciom. Kwasy omega-3 stanowiš wyjštkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe. Wpływajš na kształtowanie się i pracę mózgu, i to już od poczštku życia płodowego. Okazuje się, że kobieta, która w czasie cišży spożywa odpowiedniš iloć kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiajš ukrwienie mózgu i usprawniajš przepływ bodców nerwowych między substancjš szarš i białš. Dlatego dzieci spożywajšce odpowiedniš iloć kwasów omega-3 lepiej się rozwijajš, nie majš problemów z koncentracjš i sš sprawniejsze ruchowo. Kwasy omega-3 sš składnikiem siatkówki oka. Ich niedobór w diecie matki grozi retinopatiš wczeniaków (schorzenie to może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku). Dzieci, które nie jedzš ryb, z reguły sš podatniejsze na wady wzroku i gorzej widzš. Niedobór kwasów omega-3 w starszym wieku może być powodem zwyrodnienia plamki żółtej. Jest ono najczęstszš przyczynš utraty wzroku u dorosłych wasów omega-3 potrzebujemy, żeby mieć zdrowe koci. Chroniš przed zapaleniem stawów, łagodzš bóle oraz sztywnoć towarzyszšce chorobom reumatycznym. Ułatwiajš też wchłanianie wapnia, dlatego sš niezastšpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Ostatnie badania potwierdzajš, że kwasy omega-3 zapobiegajš alergiom oraz wspomagajš ich leczenie. Ponadto zwiększajš naturalnš odpornoć organizmu. Wiele wskazuje na to, że kobiety, które jadajš dużo ryb, sš mniej narażone na raka piersi i macicy, a mężczyni na raka prostaty. Obie płcie rzadziej chorujš na nowotwór trzustki.
Kornelia2016