Cytryna z miodem
31 lipca 2014Zaktualizowano 31 stycznia 2015, 13:29
Schłodzona woda z cytryną to idealny napój na upalne dni. Woda z cytryną wspomaga pracę układu pokarmowego, obniża też poziom cholesterolu, jest niskokaloryczna i smaczna. Sok z cytryny osłabia jednak szkliwo! Z tego powodu po wypiciu napoju, należy przepłukać usta wodą lub odczekać kilkanaście minut i umyć zęby.
Składniki:
· 1 kg cytryn z cienką skórką,
· 200 g cukru,
· 2 łyżki miodu,
· 1 łyżeczka imbiru
Sposób przygotowania: Cytryny moczymy w lodowatej wodzie i odstawimy w chłodne miejsce na dobę. Na następny dzień zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Odcedzamy i płuczemy. Cytryny powinny być miękkie. Odcinamy twarde "dzióbki" i przez powstały otwór, wyduszamy sok do miseczki. Później trzeba przecedzić go przez sitko. Skórki cytryn rozcinamy i obskrobujemy biały miąższ. Skórkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy całość na małym ogniu przez około godzinę. Konfiturę rozlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 5 minut.
Lena.501