Cytryna z miodem.docx

(85 KB) Pobierz

Cytryna z miodem

31 lipca 2014Zaktualizowano 31 stycznia 2015, 13:29

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\53d7ae527a699_p.jpg

Schłodzona woda z cytryną to idealny napój na upalne dni. Woda z cytryną wspomaga pracę układu pokarmowego, obniża też poziom cholesterolu, jest niskokaloryczna i smaczna. Sok z cytryny osłabia jednak szkliwo! Z tego powodu po wypiciu napoju, należy przepłukać usta wodą lub odczekać kilkanaście minut i umyć zęby.

Składniki:

·         1 kg cytryn z cienką skórką,

·         200 g cukru,

·         2 łyżki miodu,

·         1 łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania:
Cytryny moczymy w lodowatej wodzie i odstawimy w chłodne miejsce na dobę. Na następny dzień zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Odcedzamy i płuczemy. Cytryny powinny być miękkie. Odcinamy twarde "dzióbki" i przez powstały otwór, wyduszamy sok do miseczki. Później trzeba przecedzić go przez sitko. Skórki cytryn rozcinamy i obskrobujemy biały miąższ. Skórkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy całość na małym ogniu przez około godzinę. Konfiturę rozlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 5 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin