Zawistowska Zofia - Potrawy niskokaloryczne.pdf

(19336 KB) Pobierz
POTRAWY
NISKOKALORYCZNE
watra
Zofia Zawistowska
POTRAWY
NISKOKALORYCZNE
W y d a w n ictw o W atra
W a rsza w a
Projekt okładki
KATARZYNA G IN TO W T
Ilustracje
KATARZYNA G IN TO W T
STA N IS ŁA W SZCZUKA
O kładka i ilustracje
KATARZYNA GINTOWT
O piniodawca
mgr ANNA NERS
Redaktor
A LIN A STRADECKA
Redaktor techniczny
TERESA KIERZKOWSKA
Korektor
DANUTA WITKOWSKA
©
C o p y rig h t by Z ofia Zawistowska
4H.Sz.until.E.of.T.I
W S Z E LK IE PRAW A ZASTRZEŻONE
PRINTED IN POLANO
ISBN 83-225-0175-7
WYDAWNICTWO WATRA
Warszawa 1987. Wydanie II. Symbol 10764/RK.
Format A5. Nakład 50000 + 250 egz.
Ark. wyd. 14,0. Ark. druk. 14,0.
Papier offset III, 70 g, rola 86 cm
z Zakładów Celulozowo-Papierniczych w Kwidzynie
Druk z przygotowalni poprzedniego wydania
ukończono w grudniu 1987 r.
Cena zł 360,-
Zaklady Graficzne w Gdańsku, Gdańsk, ul. Trzy Lipy 3
Zam. 1180/87 K-30
Od Autorki
Książka ta adresowana jest d o tych d orosłych czyteln ikó w , którzy
zaniepokojeni
tendencją
wzrostu wagi pragną za p obiec otyłości.
M o ż e b yć także pomocna dla wszystkich otyłych, którzy w wyniku
zaleceń lekarza i p o d je g o opieką mają stosować kurację odchudza-
jącą.
Podstawę książki, zg o d n ie z informacją przekazaną w tytule, sta­
nowią p rz e p isy kulinarne na potrawy, które spełniają dwa podsta­
w o w e warunki:
prezentują niską wartość energ etyczn ą;
zapewniają atrakcyjność (w z g lę d n ą ) i urozmaicenie p osiłkó w .
Książka jest p o p rz ed zo n a możliwie zw ięzłą informacją, której celem
jest umocnienie przekonania o słuszności p o d ję te j d e c y z ji kontro­
lowania ciężaru (masy) ciała. ,, W p r o w a d z e n ie " zawiera także
minimum danych, z których Czytelnik może i p ow inien korzystać
w niełatwej walce o zd ro w ie , sprawność i urodę. W walce o o d ­
sunięcie starości i niedołęstwa
na
możliwie od le g łą datę. Dane
liczb ow e dotyczą p ra w id ło w o ści w ystępujących w zasadzie u osób
dorosłych , mieszkańców naszej strefy g eograficznej. Nie obejmują
zatem dzieci i m łod zieży ani kobiet ciężarnych i karmiących.
Zam ieszczone w II części książki p rz e p isy
kulinarne opracowano
tak, że p oda n e w nich ilości pro du któ w są p rz ew id z ia n e dla 4
osób.
O dstępstw a o d tej zasady są zaw sze zaznaczone.
W w iększości p rz e p isó w
nie
u w zg lęd niono dodatku tłuszczu. O kre­
ślona p rz ez lekarza dzienna porcja tego produktu
powinna
być
Zgłoś jeśli naruszono regulamin