Jabłka zapiekane z kruszonką
Pieczone jabłka pod kruszonką to łatwy i lekki deser. Ciasta jest niewiele, a soczystych owoców mnóstwo. Mogą to być same jabłka lub łączone z innymi owocami: sezonowymi lub mrożonymi. Wymarzony deser dla dzieci (wówczas pomijamy w przepisie rum). Najlepszy gorący, zaraz po upieczeniu. Polecam!
Składniki
· 1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
· 2 łyżki rodzynek
· 2 łyżki rumu
· 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kruszonka
· 90 g masła
· 125 g mąki
· 80 g cukru pudru (lub drobnego brązowego)
· szczypta soli
Dodaj notatkę
Przygotowanie
· Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić. Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
· Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne (ok. 20 x 30 cm) grubo wysmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
· Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub do czasu aż kruszonka będzie złocista.
Propozycja podania
Deser można podawać ze śmietaną w oddzielnej miseczce lub z gałką lodów śmietankowych.
Wskazówki
Kruszonka będzie miała bardziej wyrazisty smak jeśli damy brązowy cukier zamiast cukru pudru.
· https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/jablka_kruszonka/przepis.html
·
Lena.501