Jabłka zapiekane z kruszonką.docx

(93 KB) Pobierz

Jabłka zapiekane z kruszonką

 

Pieczone jabłka pod kruszonką to łatwy i lekki deser. Ciasta jest niewiele, a soczystych owoców mnóstwo. Mogą to być same jabłka lub łączone z innymi owocami: sezonowymi lub mrożonymi. Wymarzony deser dla dzieci (wówczas pomijamy w przepisie rum). Najlepszy gorący, zaraz po upieczeniu. Polecam!

Składniki

·         1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)

·         2 łyżki rodzynek

·         2 łyżki rumu

·         1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Kruszonka

·         90 g masła

·         125 g mąki

·         80 g cukru pudru (lub drobnego brązowego)

·         szczypta soli

Dodaj notatkę

Przygotowanie

·         Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić. Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.

·         Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne (ok. 20 x 30 cm) grubo wysmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.

·         Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub do czasu aż kruszonka będzie złocista.

Propozycja podania

Deser można podawać ze śmietaną w oddzielnej miseczce lub z gałką lodów śmietankowych.

Wskazówki

Kruszonka będzie miała bardziej wyrazisty smak jeśli damy brązowy cukier zamiast cukru pudru.

·         https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/jablka_kruszonka/przepis.html

·         C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Jabłka zapiekane z kruszonką\page235_4_0.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin