Kocioł Nr 24 - Lato 2019.pdf

(35769 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
MALINY I BOCZNIAKI
NUMER 24
LATO 2019
RAJ PSTRĄGA, KOLACJA DOLNOŚLĄSKA, OGNISKO, WYWIAD Z ASIĄ ANISZCZYK
Dobrze maskujący się mięsożerca, którego kochają
wegetarianie i weganie. My wrzuciliśmy go m.in. do gofrów,
grzanek, omleta, ramenu i sałatki, a pasuje do wielu innych
kombinacji. To boczniak, nasz pierwszy bohater letniego
numeru! Poznacie go na stronach 44–65.
Noc, chruśniak, Leśmian. Znajdujecie wspólny mianownik?
Tak, to maliny! Te niezwykłe owoce o działaniu
przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, pełne witamin
oraz innych dobroci przerobiliśmy na wszystkie możliwe
sposoby. Zajrzyjcie na strony 12–43 po inspiracje.
W tym numerze zapraszamy Was do raju... Raju Pstrąga.
To magiczne miejsce, w którym się zrelaksujecie i zjecie pyszną
rybkę. Chętni, mogą zaszyć się tu na dłużej, zamieszkując
w Osadzie Pstrąga. Sprawdziliśmy wszystkie opcje i każdą
gorąco polecamy. Więcej szczegółów na 66–75.
Tym razem zamiast opowieści przesiedleńczej mamy dla
Was relację z dolnośląskiej kolacji, którą już po raz czwarty
można było wylicytować w ramach WOŚP. Naszych
gości poczęstowaliśmy przekrojem dolnośląskich potraw
i nauczyliśmy obierać raki. Sprawozdanie z tego wydarzenia
znajdziecie na stronach 76–87.
Z myślą o letnim numerze spotkaliśmy się przy ognisku.
Co prawda obyło się bez skoków przez ogień i biegania
po rozżarzonych węglach,ale za to jedzenie
wyszło nam przednie. Zajrzyjcie na strony 88–113.
Na letnie przepytki wzięliśmy naszą kotłową koleżankę –
Asię Aniszczyk. Opowiedziała nam o smakach swojego
dzieciństwa, miłości do gastronomii oraz jej interpretacji
tematu zero waste. Sprawdźcie strony 114–120.
Lemoniady w dłoń i chodźcie z nami cieszyć się latem!
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
KOCIOŁEK RYBNY Z ZIELONYMI WARZYWAMI
danie z kotła
12
PRZEPISY Z MALINAMI
44
PRZEPISY Z BOCZNIAKAMI
66
RAJ PSTRĄGA
76
DOLNOŚLĄSKA KOLACJA
88
SESJA SPECJALNA – OGNISKO
116
I LOVE TO EAT!
– wywiad z Joanną Aniszczyk
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
MAGAZYN KOCIOŁ LATO 2018
5
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Justyna Wojczyńska
korekta tekstu
figazmakiem.art
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Natalia Gmyrek
nataliagmyrek.pl
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
fotografia-kulinarna.
myportfolio.com
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Sesja okładkowa: Monika Szeffler, modelki: Lucy Lopata oraz Cookie.
Dziękujemy MG ART za udostępnienie naczyń.
Zdjęcia dodatkowe: Dorota Domino, Katarzyna Sieradz
SPIS PRZEPISÓW
Banany pieczone w ognisku
Bezglutenowe brownies z malinami
Biała kiełbasa pieczona w boczku
Boczniaki stir fry
Camembert pieczony w ognisku
Ceviche z pstrąga
Ciasto migdałowe
Eton mess z malinami
flaczki z boczniaków
Gofry z boczniakami
Grzanki z grillowanymi boczniakami
i kozim serem
Jabłka z salsą z kiwi i granata
106
26
94
56
114
70
82
18
Sałatka ze szpinakiem i malinami
64
Sernik z malinami
54
Smalczyk czarownic ślężańskich
58
104
52
10
100
42
90
91
60
24
102
92
38
Szybki ramen z miso, boczniakami i tofu
Tajska sałatka z makaronem ryżowym,
boczniakami i kolendrą
Tarlaki
Tarta z malinową panna cottą
Tort raffaello z malinami
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Warzywa pieczone w ognisku w folii
Warzywa pieczone w ognisku
w naczyniu żeliwnym
Wegański deser kokosowy z malinami
Zakręcone paluchy drożdżowe
Zupa z raków
96
30
110
78
48
80
32
20
112
98
84
62
40
34
Muffiny z borówkami
Omlet z boczniakiem królewskim
Pieczony pstrąg z fenkułem i pomarańczami
Placuszki szpinakowo-kokosowe z malinami
Pstrąg pieczony z pomidorami
108
50
72
22
74
Roladki z łososia w nori na musie malinowym 36
Sałatka z malinami i serem pleśniowym
28
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Kanapki z panierowanymi boczniakami
Kociołek rybny z zielonymi warzywami
Kofty jagnięce
Koktajl z buraka i malin
Lemoniada bez cukru
Lemoniada na serwatce
Makaron z boczniakami i szparagami
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Malinowa chmurka
Markizy z piankami z ogniska
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Masło ziołowo-czosnkowe
Mojito bezalkoholowe
8
MAGAZYN KOCIOŁ LATO 2019
MAGAZYN KOCIOŁ LATO 2019
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin