Kocioł nr 23 - Wiosna 2019.pdf

(38035 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
BROKUŁ I JOGURT
NUMER 23
WIOSNA 2019
MLECZNI BRACIA, BABY I MAZURY, WYWIAD Z ALEKSANDREM STRUSIEM
Drodzy Czytelnicy,
wiosną witamy Was z Rudą. Ruda Ruda razem z czarno-
białą Farfaliną i pręgowanym Filipem załapali się na wyżerę
w postaci jogurtu. Już na wstępie uspokajamy wszystkich
fanów futrzaków, że koty mogą jeść jogurt. Przed sesją
okładkową odbyliśmy konsultacje u zaprzyjaźnionych
weterynarzy, żeby mieć pewność, że naszym modelom nic nie
będzie. Mruczki dzielnie pozowały i zarówno w trakcie sesji,
jak i po niej, czuły się świetnie. Jogurt to nasz pierwszy,
wiosenny bohater. Przerobiliśmy go na 16 różnych sposobów,
co możecie sprawdzić na stronach 12–47.
Przywitajcie również brokuł. Przy naszym drugim bohaterze
zakolegowaliśmy się z… polonistami. Dzięki czemu wiemy, że
w przepisach używamy ,,brokuł”, nie ,,brokuła”. Obiecujemy,
że nasze pomysły na to warzywo są dużo prostsze niż biernik
rzeczowników nieżywotnych, zajrzyjcie na strony 48–79.
Przy okazji wiosny poznaliśmy Aleksandra Strusia – szefa
kuchni i współwłaściciela wrocławskiej Nafty – ukrytej
restauracji. Olek i jego zespół zdecydowanie nie lubią nudy
w kuchni. Wiecznie udoskonalają dania, odświeżają kartę,
bawią się jedzeniem.
Wiosna była też świetnym pretekstem do jednej z naszych
wymarzonych sesji zdjęciowych – baby i mazury. Bawiłyśmy
się przy niej przednio, najadłyśmy niesamowicie, a przy
okazji zrobiłyśmy zdjęcia naszych popisowych wypieków
wielkanocnych. Na stronach 80–97 znajdziecie wszystkie
przepisy.
Uwaga weganie, dla Was mamy coś ekstra. Runo, probio
i seryo to bezmleczne odpowiedniki mleka, kefiru i sera od
wrocławskich Mlecznych Braci. Oprócz samych produktów
pokażemy Wam również co dobrego można z nich zrobić
(strony 98–111).
W 23. numerze KOTŁA przedstawimy Wam również dziadka
Wilhelma i opowiemy jak z Brześcia nad Bugiem trafił na
Dolny Śląsk. Poskubiemy też zacierki z jego przepisu oraz
poznamy inne dolnośląskie przepisy.
Chodźcie razem z nami cieszyć się wiosną!
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
KOCIOŁEK ŚRÓDZIEMNOMORSKI
danie z kotła
12
NATURALNY PROBIOTYK, CZYLI JOGURT
48
BROKUŁ – WIELKI ZIELONY KWIAT
80
BABY I MAZURY
98
MLECZNI BRACIA
112
NAFTA
– wywiad z Aleksandrem Strusiem
120
DZIADEK WILHELM
– opowieść przesiedleńcza
124
KUCHNIA DOLNOŚLĄSKA
MAGAZYN KOCIOŁ LATO 2018
5
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Justyna Wojczyńska
korekta tekstu
figazmakiem.art
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Natalia Gmyrek
nataliagmyrek.pl
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michałkiewicz
fotografia-kulinarna.
myportfolio.com
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Sesja okładkowa: Monika Pazdej, modelki: Dominika Biela oraz Ruda
Zdjęcia dodatkowe: Justyna Wojczyńska, Katarzyna Sieradz
SPIS PRZEPISÓW
Baba majonezowa
Babka białkowa z polewą
truskawkową i cytrynową
Babka czekoladowa
Babka marmurkowa
Burger z pastą soczewicową
Ciasto jogurtowe
Deser chia z mango
Deser jogurtowo-bezowy z owocami
Hummus z brokułem
Jajka z sosem jogurtowym
Jogurt z pieczonym jabłkiem
Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
Jogurtowe podpłomyki
94
Makaron z kurczakiem i brokułami
Mango lassi
88
90
96
102
18
Muffiny z brokułami i papryką
26
28
54
38
20
30
34
104
64
10
40
56
22
32
16
Murgh Kari – indyjskie curry
jogurtowe z kurczakiem
Musli z bananem i kiwi
Orzechowo-słonecznikowy pudding chia
Panna cotta
Placki brokułowe
Placki jogurtowe
Polewka ziemniaczana z maślanką
Sałatka z brokułem i jajkiem
Smoothie bowl z owocami i orzechami
Surówka z marchewki i brokułu
Tarta serowa z brokułem
Tarta z brokułami i pstrągiem
Wołowina po wietnamsku z brokułami
Wytrawne bliny na sodzie
Zacierki
Zielone smoothie konopne
60
Zupa brokułowa
24
36
106
110
68
44
126
70
46
72
52
74
76
128
124
108
78
66
Mazurek kajmakowy
Mazurek różany z białą czekoladą
Mazurek z czarną porzeczką
Mini baby cytrynowe
62
42
86
82
84
92
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Kawowy koktajl jaglany
Kiszony brokuł
Kociołek śródziemnomorski
Kotleciki tureckie z jogurtem miętowym
Kotlety brokułowo-szpinakowe z kaszą bulgur
Kurczak w jogurcie
Labneh
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Lody jogurtowo-malinowe
Makaron ryżowy z brokułem
i marynowanym tofu
58
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Makaron z brokułami,
szynką parmeńską i orzechami
8
MAGAZYN KOCIOŁ WIOSNA 2019
MAGAZYN KOCIOŁ WIOSNA 2019
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin