15-fit-przepisow-specjalnie-dla-Ciebie-SMACZNEGO.pdf

(3565 KB) Pobierz
PRZEPISÓW
15
FIT
SPIS PRZEPISÓW
1
SPIS PRZEPISÓW
Możesz przejść do wybranego przepisu,
klikając w jego nazwę w spisie treści!
Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado ..................................................
Owsianka i granola .............................................................................................
Twaróg z imbirem i owocami ..........................................................................
Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki .......................................................
Zupa krem z brokułów z paskami łososia ........................................................
Sałatka z awokado i tuńczyka ............................................................................
Sałatka z kozim serem .......................................................................................
Placki z selera .......................................................................................................
Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry ...............................................
Orkiszowe pierogi ruskie ....................................................................................
Pizza na spodzie z kalafiora ...............................................................................
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami ..................................................................
Pudding kokosowy z chia i granatem...............................................................
Wegański sernik na korzennym spodzie .............................................................
Brownie z buraków ..............................................................................................
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
SPIS PRZEPISÓW
2
TOSTY ŻYTNIE Z INDYKIEM
I DIPEM Z AWOKADO
00:30
POZIOM
łatwy
2
porcje
SKŁADNIKI:
pieczywo żytnie – 4 kromki
polędwica z indyka – 150 g
pomidor – 2 plastry
sałata zielona lub lodowa – 2 liście
czerwona cebula – 2 plastry
mielony pieprz biały
mielona słodka papryka
zioła prowansalskie
DIP Z AWOKADO
awokado – 0,5 szt.
cytryna lub limonka
czosnek – 1 ząbek
papryczka chili – 0,5 szt.
oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
sól
DODATKOWO
świeża bazylia
pomidorki koktajlowe – 2 szt.
PRZYGOTOWANIE:
MARYNUJEMY MIĘSO
Polędwicę przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę kroimy
wszerz na dwie połowy (otrzymujemy 4 równe kawałki). Mięso
przyprawiamy białym pieprzem, słodką papryką i ziołami
prowansalskimi. Marynujemy 30 minut w temperaturze
pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY DIP Z AWOKADO
Wydrążamy miąższ z awokado, przekładamy do naczynia
i dokładnie rozgniatamy go widelcem. Do awokado dodajemy
sok z ćwiartki cytryny (lub połowy limonki), drobno posiekany
czosnek, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), oliwę oraz
szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
GRILLUJEMY INDYKA
Kawałki polędwicy smażymy na mocno rozgrzanej patelni
grillowej (bez tłuszczu) przez około 2–3 minuty z każdej strony.
OPIEKAMY PIECZYWO
Opiekamy pieczywo z dwóch stron na rozgrzanej patelni
grillowej lub w tosterze.
SKŁADAMY KANAPKĘ
Na podgrzanej kromce pieczywa układamy warstwowo: liść
sałaty, plaster cebuli, dwa kawałki indyka, plaster pomidora,
połowę dipu z awokado i przykrywamy drugą kromką chleba.
Czynność powtarzamy przy drugim toście.
DEKORUJEMY
Na wykałaczkę nabijamy pomidor koktajlowy, kilka listków
bazylii i spinamy nią cały tost.
3
SPIS PRZEPISÓW
OWSIANKA I GRANOLA
01:15
POZIOM
łatwy
SKŁADNIKI:
OWSIANKA
płatki owsiane – 1 szklanka
mleko kokosowe – 1 puszka
mielone siemię lniane – 2 łyżki
syrop klonowy – 2 łyżki
limonka – 1 szt.
orzechy brazylijskie – 6 szt.
owoce do dekoracji
GRANOLA
płatki owsiane górskie – 3 szklanki
komosa ryżowa (quinoa) – 1/2 szklanki
orzechy nerkowca – 1 szklanka
mielony cynamon – 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
jabłko – 1 szt.
olej kokosowy – 1/3 szklanki
sok jabłkowy niesłodzony – 1/2 szklanki
syrop klonowy – 1/3 szklanki
cukier trzcinowy – 1/4 szklanki
suszone żurawiny – 3/4 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ
Płatki owsiane podprażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy syrop klonowy
i siemię lniane. Cały czas mieszamy. Płatki dodajemy do mleka.
Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki
oraz odrobinę wyciśniętego soku. Owsiankę rozdzielamy do
miseczek. Dodajemy kilka orzechów oraz dowolne owoce.
PRZYGOTOWUJEMY GRANOLĘ
Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy
w kostkę. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, komosę
ryżową, gałkę muszkatołową, cynamon i odrobinę soli. Dodajemy
jabłko i orzechy nerkowca. W drugiej misce mieszamy ze sobą
sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy
i syrop klonowy. Do suchych składników wlewamy mokre –
całość dobrze mieszamy. Granolę rozkładamy równomiernie na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45
minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, mieszając co 10–15
minut. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z żurawinami.
Podajemy z jogurtem lub jako kruszonkę do pieczonych
owoców. W szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej
możemy przechowywać granolę do dwóch tygodni.
SPIS PRZEPISÓW
4
TWARÓG Z IMBIREM I OWOCAMI
00:20
POZIOM
łatwy
4
porcje
SKŁADNIKI:
grejpfrut różowy – 2 szt.
truskawki – 500 g
jabłka – 2 szt.
płatki migdałów – 50 g
korzeń imbiru – 20 g
twaróg ziarnisty – 400 g
miód płynny – 4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
KROIMY OWOCE
Grejpfruty obieramy tak grubo, aby usunąć również białą,
wewnętrzną skórkę. Filety wykrawamy z błonek, zbierając
przy tym sok. Truskawki oczyszczamy i kroimy w drobną
kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
i kroimy w kostkę. Owoce mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG
Płatki migdałów podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Imbir obieramy i drobno siekamy. Oba składniki mieszamy
z twarogiem i 2–3 łyżkami zebranego soku grejpfrutowego.
Doprawiamy miodem. Podajemy z owocami.
SPIS PRZEPISÓW
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin