70 pc sprzedawanych w USA produktów skażonych pestycydami nawet po umyciu.docx

(185 KB) Pobierz

70% sprzedawanych w USA produktów skażonych pestycydami nawet po umyciu

70% of Produce Sold in US is Contaminated With Pesticides, Even After You Wash It

Elias Marat – 20.03.2019

 


Jeśli kupujesz świeże owoce i warzywa w USA, 70% z nich ma na sobie pozostałości pestycydów, nawet po umyciu, jak widzimy z badania powszechnie szanowanej prozdrowotnej Environmental Working Group / EWG.

 

Roczna analiza danych Departamentu Rolnictwa przez EWG pokazuje ponure dowody na przesycenie pestycydami i toksycznymi chemikaliami w konwencjonalnym rolnictwie w USA, przy czym produkty takie jak szpinak i truskawki zaliczają się do najbardziej skażonych.

https://www.naturalblaze.com/wp-content/uploads/2015/10/fresh-fruits-vegetables-2419-1024x768.jpg


 

Grupa oczekuje, że raport poinformuje konsumentów o ryzykach wiążących się z zakupem i konsumpcją konwencjonalnie uprawianych produktów vs. organicznych warzyw i owoców.

 

Najbardziej zaskakujące jest to, że w ostatnim dziesięcioleciu jarmuż - ten modny ciemnozielony super-produkt, który wspiął się na czołówkę list konsumentów dbających o zdrowie - jest jednym z 3 najbardziej skażonych owoców i warzyw, z 92% nieorganicznych jarmużów zawierających pozostałości 2 lub więcej pestycydów. Niektóre próbki jarmużu zawierały pozostałości co najmniej 18 różnych rodzajów pestycydów.

Toksykolog EWG, Alexis Temkin, powiedział w oświadczeniu:

"Byliśmy zaskoczeni tym, że jarmuż miał tyle pestycydów, ale rezultaty badań były jednoznaczne… Owoce i warzywa są ważną częścią diety każdego, a jeśli chodzi o konwencjonalnie uprawiane produkty takie jak jarmuż, wybór organicznych może być lepszą opcją".

Oba – szpinak i jarmuż zawierały 10-18% więcej pestycydów wagowo niż jakikolwiek inny produkt, odpowiednio na 2 i 3 miejscu listy "brudnej dwunastki" popularnych warzyw o największej zawartości pestycydów.

Truskawki / Strawberries prowadzą z zawartością średnio 8 pestycydów w próbce – szokująca liczba biorąc pod uwagę to, że przeciętny mieszkaniec Ameryki konsumuje około 4 kg świeżych truskawek rocznie.

Uprawiający truskawki w regionach zachodnich rzucają ogromne ilości pestycydów i trujących gazów na pola by uczynić je bezpiecznymi dla uprawy truskawek zanim dalej narażą je na odymianie. Stosowanie toksycznych pestycydów na terenach rolniczych wywołało w kalifornijskich miastach takich jak Oxnard, Santa Maria i Watsonville rosnące liczby zaburzeń oddechowych, wad wrodzonych i chorób, szczególnie u pracowników gospodarstw i okolic w pobliżu tych pól.

I choć Unia Europejska zakazała wiele pestycydów stosowanych przez amerykańskich rolników uprawiających truskawki, lobbyści z korporacji takich jak / lobbyists from corporations like Dow Chemical Company zapewnili, że rząd przymknie oko na nadużywanie rakotwórczych pestycydów.

EWG wykazała też, że "90% próbek truskawek,  jabłek, czereśni, szpinaku, nektarynek i jarmużu wykazały obecność 2 lub więcej pestycydów".

Wszyscy dietetyczni eksperci i naukowcy zgadzają się, że ludzie odnoszą korzyści z diety bogatej w owoce i warzywa, jak i świeżych produktów – organicznych czy konwencjonalnych, zależnie od ograniczeń budżetowych konsumentów.

Ciągłe nadmierne stosowanie pestycydów – w większości przez dużych producentów żywności i rolników chcących minimalizować koszty – utrudniło ekspertom zdrowotnym i organom regulacyjnym dokładne zmierzenie stopnia narażania na pestycydy w codziennym życiu, nie mówiąc o zrozumieniu jak kombinacje chemikaliów jesteśmy narażani mogą wpływać na nasze organizmy.

Carla Burns, analityk badawczy z EWG, zauważyła:

Głównym sposobem narażania na pestycydy dla większości Amerykanów nie mieszkających czy nie pracujących w czy blisko gospodarstw jest dieta… Badania wykazały, że konsumpcja owoców i warzyw wolnych od pestycydów jest korzystna dla zdrowia, i jest to szczególnie ważne dla ciężarnych kobiet i dzieci.

Ale zauważyła też, że niezależnie od tych ponurych wyników, "korzyści zdrowotne z diety bogatej w owoce i warzywa przeważa ryzyko narażenia na pestycydy".

Brudna dwunastka / Dirty Dozen EWG na 2019 to:

1.      Strawberries               truskawki

2.      Spinach              szpinak

3.      Kale                            jarmuż

4.      Nectarines              nektarynki

5.      Apples                            jabłka

6.      Grapes              winogrona

7.      Peaches              brzoskwinie

8.      Cherries              czereśnie

9.      Pears                            gruszki

10.  Tomatoes              pomidory

11.  Celery                            seler

12.  Potatoes              ziemniaki.

Źródło: The Mind Unleashed

https://www.naturalblaze.com/2019/03/70-of-produce-sold-in-us-is-contaminated-with-pesticides-even-after-you-wash-it.html

Jak na ironię, dzisiaj dostałam nową gazetkę promocyjną znanej sieci handlowej, i na pierwszej stronie widzę – przecena Roundup: 1 litr z 29.99 na 19.99 zł. Brawo! Rolnicy – kupujcie i trujcie siebie, swoje rodziny i nas!

Nie wystarcza nawożenie warzyw waszymi zarobaczonymi fekaliami – obrzydlistwo – jak powiedział mi pewien rolnik: "a co pani myśli, wyżyłbym z pół tony marchwi? Muszę jej mieć co najmniej 5 ton!"

Było to po tym kiedy ze świeżutką sałatą połknęłam jaja glisty ludzkiej. Czytaj: Prosto z serca – tego lekarz ci nie powie – uzupełnienie na moim chomiku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin